Szappankészítés házilag

 

o

 

Ez aztán tényleg egy időigényes ajándék! Már nem is készülünk el vele karácsonyig,

hiszen a szappannak legalább 8 hét (de még jobb, ha 8 hónap) száradás kell

ahhoz, hogy használható legyen. De könnyen kicselezhetjük az időt, ha

szappanalapot vásárolunk és 24 órán belül végezhetünk is!

 

A szappankészítés egy igazi kreatív hobbi, de nem megy egyik napról a

másikra. Némi tanulásnak mindenképpen meg kell előznie. De ha

érdekel a téma, ne adjuk fel, hiszen hasznos tudással

gazdagodhatunk – és jövőre is lesz karácsony…

Az interneten számos szappankészítési leírást találhatunk. Legtöbbször valami

ápoló olajat (mint amilyen az olívaolaj), desztillált vizet és lúgot, nátrium-hidroxidot

használunk. A nátrium-hidroxid (NaOH; azaz lúgkő vagy nátronlúg) a szervetlen

vegyületek csoportjába tartozó anyag, vízben oldva erősen lúgos oldatot képez.

A hideg és meleg eljárással előállított szappanokhoz használják, adagolását

mindig az egyéni recept határozza meg. Egy biztos, azzal kezdünk, hogy gumikesztyűt

húzunk. Kimérjük a recept szerinti mennyiségű lúgot és vizet, és a lúgot a vízbe

öntjük. Az oldódás hőfejlődéssel jár, ezért nagyon kell vigyázni! Amíg a lúg

keveredik és hűl, felmelegítjük az olajat. Amikor a lúg és az olaj egyaránt kb.

40 fokos, a lúgot az olajhoz öntjük. Egy csak erre a műveletre használt botmixerrel

keverni kezdjük az elegyet, egészen addig, amíg pudingszerű lesz az állaga.

A keverés közben tehetünk hozzá illóolajat szappanunk illata miatt. Szilikonos

formába öntjük, amiből néhány napos száradás után kivesszük, majd száraz

és hűvösebb helyen legalább 8 hétig pihentetjük. Siettetni nem érdemes.

Vannak, akik a fahamuból készítenek lúgot, és ezt használják fel szappankészítésre.

Olvassunk utána, hogy dédanyáink hogyan főzték a szappant annak idején.

A szappankészítés során a testi épségünkre fokozottan figyeljünk!