Szeretteinket egy házi készítésű olasz kenyérrel, focacciával is meglephetjük,
aminek tuti sikere lesz mindenkinél.
Olaszországban minden tájegységben más-más focaccia készül. Bár az alapok ugyanazok,
az ízesítésben vannak eltérések. Egy biztos, bármerre is járunk, utánozhatatlanul finomak.
Azonban mi is könnyen elkészíthetjük, akár ajándékba is egyedi focacciánkat!
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 dl tej
- kevés cukor
- 5 dkg élesztő
- 1,5 dl víz
- teáskanál só
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott langyos tejben. A lisztet egy nagyobb tálba
tesszük, mehet bele az olaj, a víz (amiben érdemes elkeverni a sót) és az élesztős
tej. Összekeverjük, kicsit átdolgozzuk, majd 1,5 órára meleg helyre tesszük és
kelesztjük. Egy nagyobb tepsibe teszünk sütőpapírt, kicsit meglocsoljuk olívaolajjal,
rátesszük a megkelt tésztát és a megolajozott ujjainkkal elegyengetjük. Megszórhatjuk
paradicsommal, rozmaringgal, fokhagymával vagy ahogyan a képen is látszik,
bármilyen képet alkothatunk ehető növényekből, levelekből, virágokból.
Hagyjuk még fél órát kelni és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.