Ízletes halfalatok ünnepi előételként

 

7

 

A karácsonyi asztalra kerülő ételek legtöbbjének a régmúltból

eredő  szimbolikus üzenete is van. A magyar hagyományokban

a karácsonyi asztalra kerülő hal varázserővel bír, a halpikkely sok

pénzt, a hal maga pedig a gyors mozgása révén a család jövő évi

sikeres előrehaladását jelenti. Talán ez miatt, vagy talán csak

azért, mert egyszerűen szeretjük, tálaljunk halat előételként!

 

Halas előételünk lényege nem a mennyiség, hanem az ízek kavalkádja,

a többféleség, és étvágygerjesztő látványnak sem utolsó. Tálunkra

tehetünk néhány lehelet vékonyra szelt füstölt lazacot,

levelestészta-kosárkába halmozott kaviárt és pácolt ecetes halat.

Ez utóbbit magunk is elkészíthetjük, és néhány napos érést követően

tálalhatjuk is. Mivel a nyers hal fogyasztásától sokan ódzkodnak,

ezért most egy főtt verziót hoztunk. Így készítsük:

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 darab fagyasztott hekk haltörzs
  • 4 darab közepes vöröshagyma
  • 3-4 dl tiszta víz
  • kb. fél dl 10%-os ecet
  • kb. 1 evőkanál asztali só (tengeri só)
  • és a fűszerek: néhány babérlevél, egészbors, egész
  • kömény, esetleg borókabogyó

Elkészítése:

A halat kiolvasztás után tisztítsuk meg, majd blansírozzuk,

azaz forrásban lévő vízbe tesszük, és az újraforrástól számítva

3 percig főzzük. Ezután a haltörzseket kiemeljük, és jeges vízbe

tesszük kihűlni. A kihűlt hal húsát a gerincről szálkamentesen

lefejtjük. Ehhez a mennyiséghez 2 db tiszta befőttes üveget

készítünk elő. Ezekbe tesszük bele a fűszereket, a halhúst és

a szálasra felvágott hagymát elosztva, rétegesen. Keverjük össze

a vizet a sóval és az ecettel, és öntsük tele az üvegeket. Fedjük le

és hűtőben érleljük fogyasztásig. Már néhány nap után is ízletes,

de 3-4 hétig is pácolódhatnak a halfalatkáink.