Orgona – mámorító illat és aromás íz

Életmód

2025.06.12 15:03
szerző: Csohány Domitilla

Egy növény, amit mindenki ismer, amiről mindenki énekel, ami minden ballagót elkísér, és amiből sok-sok finomság készíthető. Ez utóbbi tulajdonságát talán kevesen ismerik, pedig ez a csodás májusi virág amellett, hogy szemet gyönyörködtető és fantasztikusan illatos, a konyhában is kreatívan felhasználható.

A jó idő beköszöntével csak úgy roskadoznak a hatalmas orgonabokrok a lila, fehér és rózsaszínes virágfürtöktől. Intenzív illatukkal pedig nemcsak a beporzókat, hanem minket is odavonzanak magukhoz. Ezért vált oly népszerű, napjainkban is szinte minden kertben megtalálható dísznövénnyé hazánkban és a régióban. Ez a hálás, könnyen nevelhető és kevés gondozást igénylő cserje szoliterként és nyíratlan sövényként is csodálatos, míg jellegzetes virágai a vázában és lakásdekorációként is jól mutatnak.

Nem véletlen, hogy az orgona két jeles ünnepünkhöz is szorosan kapcsolódik. Valószínűleg minden óvodai vagy iskolai anyák napi műsor részeként felcsendül az „Orgona ága, barackfa virága” kezdetű dal, ahogy minden ballagáson is ez a virág borítja díszbe az intézmények termeit, folyosóit.
Az orgona azonban nemcsak a szépségével és az illatával hódít. Gasztronómiai értéke és élettani hatásai szintén figyelemre méltóak. Levele a megfázás ellen lehet gyógyír, míg az orgonarügyből készített tinktúra ízületi gyulladás vagy diabétesz esetén segíthet. A virágából készült kenőcs jól használható ízületi fájdalomra, zúzódások és sebek kezelésére. Illóolaja különösen hasznos stressz és szorongás ellen, illetve gyenge immunrendszer, parazitafertőzések, napégés, vágások és zúzódások kezelésére.
E kedves növény a konyhában is elvarázsol. Egy nagy csokor orgonából, ha betartunk néhány alapszabályt, számos finomság készíthető, például szörp, lekvár, tea, ecet vagy fagylalt. Kísérletezzünk bátran, nem fogjuk megbánni!

Erre figyeljünk, ha orgonát szedünk:
– Bogármentes virágokat gyűjtsünk!
– Friss, egészséges, kinyílt legyen a virágzat!
– Ne közvetlenül az út mellől szedjük az alapanyagot!
– Felhasználás előtt mindig kóstoljuk meg az orgonát: amelyik keserű, azt ne használjuk a konyhában!

Orgonalekvár
Hozzávalók: ½ kg lila orgonavirág-szirom, ½ kg cukor, 1 l víz, 1 cs dzsemfix, 1 rúd fahéj, 3-4 egész szegfűszeg, 2 citrom leve

Elkészítés: Tegyük fel főni a cukrot a vízzel! Miután felforrt, dobjuk bele az átmosott, lecsöpögtetett virágszirmokat és a fűszereket, valamint adjuk hozzá a dzsemfixet! (Aki szeretné, kevés almahússal tovább gazdagíthatja a lekvárt.) Lassú főzéssel sűrítsük a kívánt állag eléréséig! A főzési folyamat vége felé öntsük hozzá a citromlevet! A szép, sötétlila színű lekvárt töltsük sterilizált üvegekbe, és dunsztoljuk!

Orgonaszörp
Hozzávalók: 1 csésze orgonavirág-szirom, 1 csésze cukor, 1 csésze víz, 1 citrom leve

Elkészítés: A vizet a cukorral felfőzzük, majd hozzáadjuk az átmosott, lecsöpögtetett
virágszirmokat, és néhány percig tovább forraljuk a főzetet. Ezután a fazekat lehúzzuk
a tűzről, és belecsavarjuk a citrom levét. Ha kész, leszűrjük a szörpöt, majd sterilizált
üvegbe töltjük, és dunsztoljuk, vagy hűlni hagyjuk, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Orgonafagylalt
Hozzávalók: 250 ml tejszín, 8 ek. orgonalekvár, 1 ek. bodzaszörp, 1 ek. meggyszörp

Elkészítés: Verjük fel kemény habbá a tejszínt, majd a folyamat vége felé adjuk hozzá a lekvárt és a szörpöket! A krémet tegyük mélyhűtőbe, majd először félóránként 4 alkalommal, ezután háromnegyed óránként két alkalommal robotgéppel keverjük jól át, hogy a megfelelő állagot elérjük! (Akinek van otthon fagylaltgépe, a szokásos módon abban készítse el a fagyit a hozzávalókból!) Kehelyben és tölcsérben is remekül mutat ez a különleges ínyencség.

Orgonatorta
Hozzávalók a tésztához: 370 g kristálycukor, 225 g szobahőmérsékletű vaj, 6 kisebb tojás, 450 g liszt, 1 tk. szódabikarbóna, 250 ml görög joghurt, 1 tk. vaníliakivonat, 1 csipet só, 1 lime leve és reszelt héja, 20 g orgonavirág (fele egészben, fele apróra vágva) + 1-2 evőkanálnyi a díszítéshez

Hozzávalók a krémhez: 250 g natúr krémsajt, 250 g mascarpone, 150 g porcukor, 2 ek. tej,
1 tk. vaníliakivonat, 10 g orgonavirág (fele egészben, fele apróra vágva)

Elkészítés: A krémhez egy tálban robotgéppel összekeverjük a krémsajtot és a mascarponét,
majd hozzáadjuk a többi összetevőt is, és addig keverjük, amíg homogén, enyhén habos állaga nem lesz. Ezután a krémet tegyük hűtőbe! A tésztához robotgéppel keverjük habosra a puha vajat a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat! A lisztet szitáljuk át, és keverjük össze a szódabikarbónával és egy csipet
sóval! A lisztes keveréket és a joghurtot felváltva adagoljuk a tálba, és keverjük ezt is homogén állagúvá! Ezután adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a lime levét és héját, végül a virágot, majd így is keverjük át alaposan a tésztát! Öntsük két 20 centis tortaformába, és tegyük 170 fokos előmelegített sütőbe kb. 50 percre! Ha szépen megsült, tűpróbával ellenőrizzük!
A tortalapokat hagyjuk teljesen kihűlni, majd kenjük meg az egyik tetejét vastagon a krémmel, tegyük rá a másikat, és annak a tetejét is kenjük meg! Ha marad krém, kenjük el egyenletesen a torta oldalán! A torta tetejét díszítsük néhány szép orgonavirággal!