Zsenge és édes – a borsó

Életmód borsó Egészség Életmód

2025.07.04 13:20
szerző: Csohány Domitilla

A piacon sétálva tapasztaljuk, hogy a kis asztalokon már halomban állnak a zöld hüvelyesek, a pult mögött ülők pedig szorgosan fejtik a zsenge borsószemeket. Hiába éretlenek még, ilyenkor a legfinomabbak – akár nyersen is. S közben már a szánkban érezzük a leves finom ízét, ezért sietve veszünk néhány kilót. Muszáj többet vásárolni, mert a hazaúton úgyis fogyni fog belőle, és a fagyasztóban is ott a helye egész évben. A zöldborsó ugyanis egy igazi jolly joker a konyhában.

Egyik legrégebbi kultúrnövényünk, a borsó Közép-Ázsiából indult világhódító útjára. Bár hosszú utat kellett megjárnia, a siker végül nem maradt el. Míg őseink kezdetben kizárólag az állatok takarmányozására használták, később is sokáig csak szárított formában fogyasztották, de a sárga- vagy felesborsó korántsem olyan népszerű, mint éretlen változata. A zsenge zöld az igazi, amit az európai nemesség a 17. században kezdett el felfedezni. Azóta viszont a zöldborsó már konyhai sztár, minden háztartásban megtalálható akár frissen fejtve, akár konzerv- vagy fagyasztott változatban. Igaz ugyan, hogy az egyik legkiválóbban tartósítható növényféle, ilyenkor, júniusban vétek lenne kihagyni a friss borsószemek megkóstolását. A fejtéstől sem kell megijedni, bátran álljunk neki otthon, sőt a gyerekeket is bevonhatjuk. Csoportosan nagyszerű közösségi program, de ha magunkra hagynak ezzel a feladattal, akár a kedvenc sorozatunk nézése közben is csinálhatjuk. A néhány mozdulatos munka hamar rutinná válik, csak arra kell vigyázni, nehogy túl sokat kóstolgassunk közben belőle.

Nem minden cukorborsó
A friss zöldborsó édes, mint a cukor, talán emiatt hívják – sokszor tévesen – cukorborsónak. Azonban ez félrevezető lehet, ugyanis a cukorborsó a zöldborsó egyik fajtája, amiből nem kell a szemeket kiszedni, hanem a héjával együtt lehet elfogyasztani. Felismerni arról lehet, hogy általában szélesebb, mint a hagyományos borsók, és a szemek mérete kisebb.
A klasszikus kerti borsó a kifejtős borsó. Itt arra kell figyelni, hogy a gyönyörű, sima, kerek szemek csak frissen édesek, az idő múlásával a benne lévő cukor keményítővé alakul. A harmadik fajtát, a velőborsót a ráncosságáról lehet felismerni. Lehet, hogy nem olyan szép, mint a kifejtős társa, azonban sokkal tovább megőrzi a frissességét és az édességét, ha hosszú távra vásárolunk be, érdemes ezt a fajtát választani.

A zöldborsó, mint minden zöldség és gyümölcs, számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Rendkívül magas a fehérje-, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma. Gazdag esszenciális aminosavakban, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban, így javíthatja a vércukorszint szabályozását, az emésztést, és segítheti a szív egészséges működését. A klasszikus borsóleves, -főzelék és rizibizi mellett megéri tehát kísérletezni és kipróbálni új
finomságokat, különösen úgy, hogy biztos mindig akad otthon egy kis zöldborsó.

Zöldborsókrémleves fetával
Hozzávalók: 50 dkg zöldborsó, 1 ek. vaj, 1 cs újhagyma, 7 dl alaplé, 2 ek. citromlé, fetasajt, só, ízlés szerint friss menta
Elkészítés: Egy lábasban megolvasztjuk a vajat, belekeverjük a felkarikázott újhagymát, és pár percig pároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, átkeverjük, felöntjük az alaplével, és kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Ha kell, sózzuk, majd botmixerrel krémesítjük. Ekkor jöhet bele a citromlé, végül tálaláskor megszórjuk friss mentalevelekkel és fetával.


Zöldborsóhummusz
Hozzávalók: 60 dkg megtisztított zöldborsó, 2-3 ek. olívaolaj, 2 ek. tahini (szezámkrém), 2-3 evőkanál frissen facsart citromlé, 2 szál újhagyma, 1 nagy csokor friss petrezselyemzöld, só
Elkészítés: A zöldborsót puhára főzzük és leszűrjük. Összekeverjük a citromlével, az apróra vágott petrezselyemmel, a felkarikázott újhagymával, sóval, olajjal, majd botmixerrel pürésítjük. Tálalás előtt még egy kevés olajjal meglocsoljuk.



Borsósaláta
Hozzávalók: 10 dkg fejtett zöldborsó, 10 dkg cukorborsó, 2 ek. olívaolaj, 1 fej lila hagyma, 1 db citrom, 10 dkg római saláta, só
Elkészítés: Az alapanyagokat összevágjuk, megsózzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal és a citrommal, majd alaposan összekeverjük.



Sajtkrémes-zöldborsós penne
Hozzávalók: 50 dkg pennetészta, 15 dkg bacon, 2 doboz krémsajt, 50 dkg zöldborsó, só, bors, 1 ek. olívaolaj
Elkészítés: A tésztát megfőzzük, és közben elkészítjük a feltétet. A bacont felkockázzuk, és addig pirítjuk az olívaolajon, amíg ki nem sül teljesen a zsírja. Mehet rá a zöldborsó, majd a sajtkrémek is. Megvárjuk, amíg felforr, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha egy picit besűrűsödött a szósz, akkor készen is vagyunk, összekeverjük a tésztával, és jöhet a tálalás.