Nyári vízfogyasztás

Egészség Életmód Nyár vízfogyasztás Életmód

2025.08.27 09:50
szerző: Vasútegészségügyi Kft.

A nyári hónapokban a magas hőmérséklet és a fokozott izzadás miatt a szervezetünk több folyadékot veszít, mint az év más időszakaiban. Ezért különösen fontos, hogy elegendő vizet fogyasszunk, hiszen már enyhe mértékű dehidratáltság is fejfájást, fáradtságot, koncentrációzavart és szédülést okozhat.

A megfelelő folyadékfogyasztás létfontosságú a szervezet egészségének megőrzéséhez, hiszen a szervezet 50-60%-át víz alkotja. Ezenkívül elengedhetetlenül szükséges a szervezet számos biokémiai folyamatához is.

A víznek fontos szerepe van:
• az állandó hőszabályozásban,
• a feldolgozásban (a víz szükséges a tápanyagok felszívódásához és
szállításához a szervezetben),
• megakadályozza a dehidratációt (a dehidratáció károsíthatja a
szervezet működését, és egészségügyi problémákat okozhat),
• hozzájárul a bőr hidratáltságához és rugalmasságához,
• segíti az izmok működését (az izommunkához és a fizikai aktivitáshoz
szükséges, csökkenti a fáradtságot és javítja a teljesítményt),
• csökkenti a vesekő kockázatát, szabályozza a vércukorszintet, segít fogyni, mivel csökkenti az étvágyat, és fokozza az anyagcserét, javítja az emésztést.
 


Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság ajánlása szerint a férfiaknak 2,5, míg a nőknek 2 liter folyadékot kellene fogyasztaniuk naponta. Ez a mennyiség változik az életkortól, a fizikai aktivitástól és a környezeti tényezőktől függően. Fontos figyelni a szervezet jelzéseire, és ha szomjasnak érezzük magunkat, pótolni kell a folyadékot. Ha valaki túl kevés folyadékot fogyaszt, a szervezet különböző tünetekkel jelez, például szédülés, rosszullét, fejfájás, szájszárazság, szomjúságérzet, kimerültség, fáradékonyság, alvászavar vagy emésztési problémák. A folyamatos folyadékpótlás nagyon fontos, mindig tartsunk magunknál vizet, és folyamatosan fogyasszunk belőle! Víz helyett más folyadékokat is ihatunk, pl. gyümölcsleveket, különböző teákat, limonádékat.
Nagy fizikai aktivitás (nehéz fizikai munka, sport) esetén a folyadékbevitelt növelni kell.

A túlzott folyadékfogyasztás is lehet káros. Véletlenül nehéz túl sok vizet inni, ezért ritkán fordul elő, hogy a napi folyadékfogyasztás
mellett valakinek vízmérgezése legyen. De egyes betegségek, intenzív
edzés közbeni túlhidratálás következményeként előfordulhat. Ebben
az esetben a bevitt víz mennyisége meghaladja a vese nátriumkiválasztó
képességét. Ha a nátriumszint csökken, a folyadékok kívülről a sejtek belsejébe jutnak és megduzzadnak. Akut esetekben (általában rosszul hidratáló sportolóknál vagy kényszeres vízivóknál és egyes mentális betegségeknél) a nátriumszint hirtelen csökken le, súlyos tüneteket okozva. Első tünetei egészen átlagosak is lehetnek (fejfájás, hányinger, hányás, álmosság, izomgyengeség). Amikor a túlzott mennyiségű víz fogyasztásának hatására az agy sejtjei is megduzzadnak, a koponyán belüli nyomás pedig megnő, akár súlyos tünetek is megjelenhetnek (görcsök, kettős látás, zavartság). 


Nyáron a meleg idő miatt kiemelt fontosságú a megfelelő, könnyű ételek biztosítása a szervezet számára. A nyár kiváló lehetőségeket ad a könnyű, egészséges táplálkozáshoz, hiszen a friss zöldségek, gyümölcsök felhozatala megszámlálhatatlan. Nyáron a meleg időben csökken az étvágy, különösen az igazán nagy hőség esetén. A magas víztartalmú ételek is segíthetnek fokozni a folyadékbevitelt (zabkása, levesek, raguk). Egyes gyümölcsök és zöldségek a kifejezetten magas víztartalmuknak köszönhetően kiváló alternatívát jelenthetnek
a folyadékbevitel növelésére (eper, uborka, cukkini, zeller, saláta, dinnye).

A hűsítő fagylaltok és jégkrémek fogyasztása jó választásnak tűnhet a hőségben, azonban fokozzák a hőérzetünket. A hideg ételek és italok a kezdeti hűsítő hatás után ellenkező hatást váltanak ki a szervezetünkben. Ezzel ellentétben a forró italok, bár kevésbé kedveltek egy meleg napon, mégis segítenek, hogy kevésbé legyen melegünk. A nyári melegben érdemes kerülni a nehezen emészthető ételeket, mert az emésztésük fokozottabb hőtermeléssel jár. Ilyenek például a fehérjében, cukrokban és rostokban gazdag ételek.

A nyári meleget, friss tápanyagokat azonban a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer-eredetű megbetegedések is gyakoribbak. Kiemelt figyelmet kell szentelni a vásárlás, a szállítás és az otthoni tárolás körülményeire, valamint a megfelelő hőkezelésre a főzés, sütés során.