Kolléganőnk, Kanalas Ági receptje következik.
Az én családomba nincs ünnep „rakott mézes” nélkül. A karácsonyok, névnapok, születésnapok lakoldalmak
elengedhetetlen résztvevője, az az inkább megédesítője. Gyermekkoromban nagyanyám sütötte,
majd édesanyám, aki megtanított engem is az elkészítésére.
Egy ismerős megkóstolta és azt mondta, h olyan, mint egy „Angyali érintés”. Valóban ilyen,
felidézi a gyermekkori emlékeinket, amikor a kisszéken ülve vártuk, hogy nagyanyánk a süti
véget nekünk adja. Pont ezért szeretném megosztani munkatársaimmal a receptet.
Hozzávalók:
Tészta: 8 dkg RÁMA, 25 dkg porcukor, 1 tojás, 8 ek. tej (=1dl), 3 ek. méz (virág),
2 tk. szódabikarbóna, 60 dkg liszt
Krém: 5 dl tej, 3 ek. liszt, 20 dkg RÁMA, 20 dkg porcukor, 1 cs. vanília cukor,
Kenéshez: kb. 3 dl-nyi baracklekvár
Máz: 10 dkg porcukor, 2 ek. víz, 2 púpos ek. kakaópor, 4 dkg RÁMA (esetleg étcsoki)
Elkészítés:
A tészta összetevőit a liszt kivételével, gőz fölött habosra kikeverjük, majd a gőzről levéve
beleforgatjuk a lisztet. Elég sűrű, masszív masszát kapunk, a végén jól jöhet a dagasztógép a
keveréshez. Konyharuhával letakarjuk és 1 órát pihentetjük. Közben a krém egyik részét
elkészítjük. A tejben elkeverjük a 3 púpos evőkanál lisztet, csomómentesre, és megfőzzük,
mint egy pudingot. Fedővel letakarva hagyjuk kihűlni (azért letakarva, h ne bőrösödjön
meg a teteje). A krém másik részét is összeállíthatjuk, a szobahőmérsékletű RÁMA-t összedolgozzuk
a porcukorral és a vaníliás cukorral – keverőgép nagy segítség J. A tésztából 4 cipót csinálunk és
tepsi méretűre síkáljuk (nyújtjuk). A tepsi kb.20*35 cm. A tepsi hátuljára sütőpapírt teszünk és
azon sütjük ki a lapokat. 180 C°-os sütőben kb. 5-10 perc alatt megsül, pár perc légkeverés is
mehet rá, (halvány) barnára sütjük. Ha megsült egyenes felületre rakjuk, h úgy hűljön ki, mert
ha kihűlt merev, kemény lesz a tészta a méz miatt. A krém két masszáját összedolgozzuk és
megfelezzük. Az első lapra egyenletesen rákenjük a krém felét, rátesszük a következő lapot,
azt megkenjük vastagon lekvárral, rátesszük a következő lapot, arra a krém maradékát és
az utolsó lappot a tetejére. Én a legrusnyábbra sikerült lapot teszem alólra és a legszebbet
fölülre. Óvatosan megnyomkodom, h nagyjából egyenletesen jusson mindenhová krém.
Máz. A porcukrot a kakaóporral óvatosan elkeverjük és hozzádolgozzuk a vizet
(ha van jó minőségű étcsokink, azt is tehetünk bele, pár kockát). Ezt elkezdjük főzni, egy
jó vastag teflonos kis edénykébe. A krém kb. 1 dl-nyi mennyiségű lesz, nem kell csak kis
edény, de az jó minőségű legyen. Nagyon könnyen leég. Ha már fortyog, le kell venni a
legkisebb lángra. Folyamatos keverés közben, sűrűre főzzük a mázat. Akkor jó, ha a
fakanálról már csak nagyon-nagyon lassan cseppen le a máz, inkább nem is akar már
lecseppenni. Ekkor levesszük a tűzről, kicsit kavargatjuk, h langyuljon, de még melegen
elkavarjuk benne a RÁMA-t. Ha egyenletesen elkavarodott benne, akkor szép fényes lesz
a máz és melegen eloszlatjuk a süti tetején.
Egy éjszakát hagyjuk pihenni, addigra bepuhul. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok!
A receptet köszönjük szépen kolláéganőnknek, Kanalas Áginak (műszaki kontroller, MÁV FKG Kft.)!