Időben érdemes nekiállni ennek a klasszikus édességnek, amit többhetes
érlelés után biztosan mindenki érdeklődve fogad majd a karácsonyi
asztalon. Elvégre a puding próbája az evés.
Hozzávalók:
- 45 dkg aszalt vegyes gyümölcs apróra vágva
- 25 dkg kandírozott gyümölcshéj apróra vágva
- 1 kisebb alma lereszelve
- 1 narancs és 1 citrom héja reszelve
- 1 narancs és 1 citrom kifacsart leve
- 10 dkg vaj
- 10 dkg barnacukor
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 3 dkg hámozott mandula apróra vágva
- 2 tojás
- 5 teáskanál konyak
- 6 dkg rétesliszt
- 2 teáskanál mézeskalácsfűszer
Elkészítés:
Az olvasztott vajat, a mandulát, a kandírozott gyümölcsöt, a reszelt almát és az
aszalt gyümölcsöket keverjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet, a cukrot, a reszelt
citrus héjakat, a fűszereket. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a citrom és a narancs
levét. A tojásokat és a konyakot is adjuk a masszához. Forraljunk fel fél liter vizet.
Kenjünk meg vajjal egy formás üvegedényt, majd töltsük bele a masszát úgy, hogy
a tészta az edény kb. 2/3-át töltse ki. A masszát fedjük le sütőpapírral, a papírt kössük
át madzaggal. Helyezzük a masszával töltött sütőformát forrásban lévő vízbe, és fedő
alatt, közepes lángon gőzöljük kb. 4 órát.
A gőzölés végén emeljük ki a pudingot az edényből. Hagyjuk kihűlni. (A puding
kissé össze fog esni.) Ha kihűlt, tekerjük konyakkal meglocsolt tiszta konyharuhába,
s konyharuhástól csomagoljuk alufóliába az egészet.
A becsomagolt formát tegyük hűvös helyre és hagyjuk állni négy hétig.