Aki szereti a fahéj illatát, annak ez a sütemény nagyon fog tetszeni.
Ez egy leveles csoda, mert puha és egyben ropogós is.
Hozzávalók:
Croissanthoz
• 50 dkg finomliszt (BL 55)
• 10 g só
• 5 dkg kristálycukor
• 12,5 dkg zsíros tej
• 12,5 dkg víz
• 20 g friss élesztő
• 40 dkg vaj (nem margarin!)
• 2 darab tojás
• 200 g vaj jófajta házi legyen
• 3-4 ek fahéj
• 1 ek porcukor
• 1 db fentebb említett tekercs croissant tészta
Elkészítése:
A vajat megolvasztjuk, a fahéjat elkeverjük a porcukorral. A vajjal
megkenjük a tésztát jó alaposan, majd megszórtam elég erőteljesen,
fahéjat nem sajnálva a vajjal megkent croissant tésztát és ugye
előre beirdaltam háromszögekre, azt széthúzgáltam és mint egy
kis lapot feltekertem a talpánál kezdve a tekrést a csúcsa fele haladva.
Majd ismét jön a vajjal kenés, és végül meghintettem porcukorral.
A tésztát picit a tepsiben hagytam pihengetni, és előmelegített sütőben
180 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütöm. Amíg sül a croissant, addig
a szedret villával összetöröm, a joghurthoz kanalazom, meglocsolom
egy kis citromlével, akár a citrom héjával is és leheletnyi kardamomot
adok hozzá. Ezalatt megsültek a fanatsztikusan illatos kis
finomságok, és lehet is falni.
A receptet köszönjük szépen dr. Balatonyi Dorottyának!