Nem mondjuk hogy gyorsan készen van, de megéri várni rá!
Akinek esetleg nincsen otthon sajtja, anélkül is elkészítheti,
csak túróval is nagyon finom. A túrós rúd elkészítése
egyszerűbb, mert csak fel kell vágni a tésztát csíkokra,
nem kell a pogácsa szaggatóval bajlódni…
Hozzávalók:
Tésztához
- 600 g finomliszt
- 4 kk. só (ízlés szerint)
- 100 g reszelt sajt
- 160 g zsír
- 250 g túró
- 1 tojás
- 3 dl tejföl
- 0,5 dl tej
- 30 g élesztő
- csipetnyi cukor
Tetejére
- 100 g reszelt sajt
Előkészítés:
A langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, csipet
cukrot szórtam rá és félretettem.
Átszitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, túrót, reszelt
sajtot és elkevertem.
A liszthez mértem a zsírt, hozzáadtam a tojás ⅔ részét
(egy kicsit félretettem a tojásból, hogy majd a pogik
tetejét megkenjem vele), a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.
Alaposan összedolgoztam, majd letakarva egy éjszakát
a hűtőben pihent.
Másnap reggel kivettem a hűtőből a tésztát, és a pulton
pihent 2-3 órát mire nekikezdtem.
Lisztezett deszkára borítottam a tésztát, tetejét is megszórtam
liszttel, kicsit összegyúrtam, és kb. 2 cm vastagra nyújtottam.
Tetejét éles késsel bevágtam, apró pogiszaggatóval kiszúrtam,
tepsire tettem, tetejét a maradék tojással megkentem (amihez
kis tejet adtam, hogy elég legyen a két tepsinyi pogira) majd a
tetejükre kis reszelt sajtot tettem.
A pogikat még egy jó órát pihentettem a tepsin, majd
előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt készre
sütöttem őket.
Tepsin hagytam kihűlni. Ebből a mennyiségből 2 nagy
tepsivel lett, összesen 126 db.
Az ajándékötletért hálás köszönet Kocsis Hajnalkának,
a mókuslekvár.hu portál tulajdonosának!
A recept itt olvasható: https://www.mokuslekvar.hu/sajtos-turos-pogacsa/
További zseniális ötleteket itt olvashat: www.mokuslekvar.hu