Ezt a sajttorta receptet az öntet teszi igazán ünnepivé.
Bár önmagában is nagy kedvenc ez a desszert, a karamellás
meggy teljesen új szintre emeli. Baráti összejövetelek, vacsorák
fénypontja lehet, így mindenképpen javasoljuk, hogy próbálkozzunk
meg az elkészítésével az adventi időszakban.
Hozzávalók:
- 100 g vaj felolvasztva
- 150 g zabkeksz
- 700 g natúr krémsajt
- 200 g tejföl
- 4 tojás
- 1 kupak vanília aroma
- 150 g porcukor
- 50 g kukoricakeményítő
- csipet só
A karamellás meggyhez:
- 50 g cukor
- 300 g fagyasztott meggy
- fél citrom leve
- 2 szem csillagánizs
- pár szem szegfűszeg
- Opcionális: 2 ek. rum vagy meggylikőr
Elkészítés:
A zabkekszet egy jól zárható zacskóba tesszük, és sodrófával finom
morzsásra törjük. A kekszmorzsát egy tálba tesszük és összekeverjük az olvasztott vajjal.
Egy kerek tortaformát alaposan kikenünk vajjal, majd beletesszük a kekszes alapot.
Egy pohár aljával lenyomkodjuk, hogy egyenletes réteget alkosson a forma alján.
Az alapot 180°C-on 10 percig elősütjük, közben elkészítjük a krémsajtos réteget.
A tejföl és a krémsajtot nagy tálba tesszük, összekeverjük a vaníliával, majd
egyesével hozzáadjuk a tojásokat, úgy, hogy mindegyiket teljesen elkeverjük,
mielőtt beletennénk a következőt. A porcukrot, a sót és a keményítőt is
belekeverjük a krémbe, amíg nem maradnak benne csomók.
A keveréket ráöntjük az alapra, majd az egészet nagyjából egy óráig sütjük.
Az öntethez tegyük fel egy kis lábosban melegedni a cukrot. Ne kevergessük,
hagyjuk, hogy magától karamellizálódjon. Ha muszáj, inkább az edényt mozgassuk.
Ha már szép arany színű a karamell, tegyük bele a meggyet. Hagyjuk, hogy
kissé felolvadjon, majd keverjük össze.
Adjuk hozzá a citromlevet és a fűszereket, majd főzzük még pár percig.
A végén keverjük bele a rumot vagy a likőrt, ha használunk
Tálaláskor kanalazzuk az öntetet a sajttorta tetejére.