Csontos bőröskarajt válasszunk, a tapasztalat szerint ízesebb lesz a sültünk. Az ételt
elkészíthetjük szeletesként is, ekkor vegyünk 8 szelet 1,5 cm-es csontos bőrös
karajt (4 személyre számolva). Persze, csont nélkül és egyben megsütve
is isteni lesz. Lássuk a receptet!
Hozzávalók 4 személyre:
- Kb. 1,5 kg bőrös karaj
- 2 fej hagyma vékonyan szeletelve
- 2 dl olaj
- 1 kávéskanálnyi feketebors
- 1 kávéskanálnyi őrölt fűszerkömény
- 1 nagy evőkanál sűrített paradicsom
- 4-5 gerezd fokhagyma áttörve
- 3 babérlevél
- 1 kisebb rozmaringág
- só ízlés szerint
Elkészítése:
Előző este a bőrös karajt tegyük bőrével felfelé a vágódeszkára, majd a
bőrét ügyesen irdaljuk be úgy, hogy a húst ne érjük el a késsel. Ezután a
húson kívül a többi hozzávalót egy nagyobb tálban keverjük össze, majd
ebbe az ízletes pácba tegyük bele a húst. Másnap a tepsink alját vékonyan
olajjal bekenjük, majd a bepácolt húst a beirdalt bőrével felfelé a tepsibe
fektetjük, köré rakjuk az összes pácot ami a tálban maradt. Alufóliával
lefedve tesszük az előmelegített forró (180 C) sütőbe, és 50-60 percig
sütjük. Amíg sül, a kedvünk szerint készíthetünk hozzá párolt káposztát és
burgonya köretet. Ha az idő lejárt, levesszük a fóliát a húsról, és a sütőt
takarékra állítva (kisebb hőmérsékleten 160 C fokon) készre sütjük, ez
még kb. újabb 40-50 perc. Ha a teteje szép piros és ropogós, a hús puha
és omlós, elkészült az ételünk. Jó étvágyat kívánunk!