Az egyik legnépszerűbb karácsonyi sütemény a gyümölcskenyér.
Most mi is elhoztunk egy verziót, amibe sokféle aszalt gyümölcs került.
Az is jó ebben a receptben, hogy szabadon válogathatunk, milyen
gyümölcsök és magvak kerüljenek bele.
Hozzávalók:
- 275g liszt
- fél csomag sütőpor
- 160 g vaj
- 140 g porcukor
- 4 tojás
- 2 tk. vanília aroma
- 150g dió
- 300 g aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, szilva, vörösáfonya, füge, stb.)
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 tk. fahéj
Elkészítés:
A vajat a porcukorral habosra verjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat,
végül a vanília aromát is.
A lisztben elkeverjük a sütőport és a fahéjat. Az aszalt gyümölcsöket apróra
ágjuk és egy kanálnyit a lisztből hozzájuk keverünk. Ez megakadályozza,
hogy süléskor lesüllyedjenek a sütemény aljára.
A többi lisztet a vajas keverékhez adjuk, majd eldolgozzuk benne a habverővel.
A tésztába keverjük a durvára aprított diót és az aszalt gyümölcsöket is.
Ezután a tésztát két kivajazott őzgerincformába, vagy egy nagyobb sütőformába tesszük.
Előmelegített sütőben 170 °C-on 45-50 perc alatt megsütjük