Ezek a kekszek miközben sülnek, igazi karácsonyi illattal telítik be
a lakást, már csak ezért is érdemes nekiállni, de ettől függetlenül az
íze is mennyei. Készíthetjük gasztro ajándék gyanánt, vagy megsüthetjük
csak úgy, hideg téli estékre, egy bögre, forró tea mellé.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 20 dkg liszt
- ½ kk. szódabikarbóna
- 1 nagy csipet sütőpor
- 5 dkg fruktóz
- 10 dkg puha vaj
- 5 ek. méz (kiválthatjuk diabetikus mézpótlóval)
fűszerkeverék a tésztához:
- 2 púpos kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
- 1 késhegynyi őrölt fehérbors
Elkészítés:
A fűszerkeveréket egy kis tálkában összekeverjük. A tésztához a
lisztet egy nagy tálba szitáljuk, és hozzákavarjuk a szódabikarbónát,
a sütőport, a házi fűszerkeveréket és 2 kávéskanál híján az egész fruktózt.
A maradék fruktóz a kekszek tetejére kerül majd. A puha vajat apró
darabokban hozzáadjuk a liszthez és kézzel összemorzsoljuk az egészet.
Ha kész, a mézet is hozzáadjuk, és tempós mozdulatokkal összegyúrjuk
a tésztát. A masszából kisebb gombócokat formálunk, és sütőpapíros tepsire
rakosgatjuk őket úgy, hogy hagyunk köztük kb. 4 cm helyet, majd egy pohár
aljával kilapítjuk őket. A tojásfehérjét villával enyhén felverjük, lekenjük a
kekszek tetejét, majd a félretett maradék fruktózzal megszórjuk a tetejüket.
Ezután 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.
A receptet köszönjük szépen Sámson Anitának, a Desszert Szoba blog tulajdonosának!
Az eredeti recept itt olvasható:
https://www.desszertszoba.hu/gyomberes-keksz/