„Az élményeink írják az emlékeinket” – ezzel az idézettel kíván
élményteli sütögetést Dr. Hegyi Lúcia kolléganőnk, akinek
köszönhetjük a mai napi receptet. A tortája csodálatosan
néz ki, az ünnepi asztal dísze lehet.
Kakaós piskóta
- 8 db L-es tojás
- 160 g kristálycukor
- 40 g kakaópor
- 160 g liszt
Az egész tojásokat a kristálycukorral 10 percig habosítjuk, majd 4
részletben hozzászitáljuk a kakaóporral előzetesen elkevert lisztet,
óvatosan összeforgatjuk, hogy egynemű tésztát kapjunk. A masszát
20 cm átmérőjű tortakarikába töltjük és 150 fokos sütőben 55
percig sütjük. Sütés után kihűtjük és négy részbe vágjuk.
Krém
- 200 ml habtejszín (min. 30%-os)
- 200 g étcsokoládé (60-70%-os)
- 300 ml hideg tejszín (min. 30%-os) habbá verve
- 1 csomag habfixáló
- egy csapott kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
- 2 evőkanál porcukor
- 1 db kezeletlen narancs héja
- fél narancs leve
A 200 ml tejszínt felforrósítjuk, levesszük a tűzről és hozzákeverjük
a 200 g apró darabokra tört csokoládét, majd kihűtjük.
300 ml hideg tejszínt és 1 csomag habfixálót kemény habbá verünk
és az előzőleg elkészített és kihűtött csokoládés krémet hozzákeverjük,
majd ízesítjük a narancs héjával és levével, porcukorral és a
mézeskalács fűszerkeverékkel.
A krémet három részre osztjuk és a tortakarikába a négy részbe
vágott piskóta lapjai közé betöltjük. Minimum 5-6 órára hűtőbe tesszük.
Külső csokoládé burkolás
- 150 habtejszín (min. 30%-os)
- 150 g csokoládé (60-70%-os)
A 150 ml habtejszínt felforrósítjuk, levesszük a tűzről és hozzákeverjük
a 150 g apró darabokra tört csokoládét, majd fogkrém állagúra kihűtjük.
A kihűtött torta külső részét beburkoljuk a krémmel, majd ízlés és
tetszés szerint csokicsurgatással, gyümölcsökkel, csokoládé darabokkal díszítjük.