Narancsos-mézeskalácsos-csokoládés torta

 

6

 

„Az élményeink írják az emlékeinket” – ezzel az idézettel kíván

élményteli sütögetést Dr.  Hegyi Lúcia kolléganőnk, akinek

köszönhetjük a mai napi receptet. A tortája csodálatosan

néz ki, az ünnepi asztal dísze lehet.


Kakaós piskóta

  • 8 db L-es tojás
  • 160 g kristálycukor
  • 40 g kakaópor
  • 160 g liszt

Az egész tojásokat a kristálycukorral 10 percig habosítjuk, majd 4

részletben hozzászitáljuk a kakaóporral előzetesen elkevert lisztet,

óvatosan összeforgatjuk, hogy egynemű tésztát kapjunk. A masszát

20 cm átmérőjű tortakarikába töltjük és 150 fokos sütőben 55

percig sütjük. Sütés után kihűtjük és négy részbe vágjuk.

Krém

  • 200 ml habtejszín (min. 30%-os)
  • 200 g étcsokoládé (60-70%-os)
  • 300 ml hideg tejszín (min. 30%-os) habbá verve
  • 1 csomag habfixáló
  • egy csapott kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 db kezeletlen narancs héja
  • fél narancs leve

A 200 ml tejszínt felforrósítjuk, levesszük a tűzről és hozzákeverjük

a 200 g apró darabokra tört csokoládét, majd kihűtjük.

300 ml hideg tejszínt és 1 csomag habfixálót kemény habbá verünk

és az előzőleg elkészített és kihűtött csokoládés krémet hozzákeverjük,

majd ízesítjük a narancs héjával és levével, porcukorral és a

mézeskalács fűszerkeverékkel.

A krémet három részre osztjuk és a tortakarikába a négy részbe

vágott piskóta lapjai közé betöltjük. Minimum 5-6 órára hűtőbe tesszük.


Külső csokoládé burkolás

  • 150 habtejszín (min. 30%-os)
  • 150 g csokoládé (60-70%-os)

A 150 ml habtejszínt felforrósítjuk, levesszük a tűzről és hozzákeverjük

a 150 g apró darabokra tört csokoládét, majd fogkrém állagúra kihűtjük.

A kihűtött torta külső részét beburkoljuk a krémmel, majd ízlés és

tetszés szerint csokicsurgatással, gyümölcsökkel, csokoládé darabokkal díszítjük.