Ez a saláta egyszerre ünnepi és egészséges. Nagyon jó társa bármilyen főételnek, de magában
is laktató ebéd válik belőle. A sütőben karamellizálódik a céklában lévő cukor, ami finom ízt
kölcsönöz neki, ráadásul kiváló vas forrás.
Sült-cékla saláta kecskesajttal és dióval
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg cékla
- 150 g rukkola
- 150 g kecskesajt vagy fetasajt
- 40 g dió
- friss vagy szárított kakukkfű
- olíva olaj
- 2 ek. vörösbor ecet vagy balzsamecet
- 2 ek. víz
- só és bors
- Opcionális: 2 ek. dió olaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A céklát megmossuk, meghámozzuk, és falatnyi kockákra vágjuk.
Ezután egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, a céklát belehalmozzuk, meglocsoljuk olíva
olajjal és ízlés szerint sóval és kakukkfűvel fűszerezzük. Kezeinkkel jól összekeverjük a tepsi
tartalmát, hogy minden cékladarab olajos és fűszeres legyen. A céklát betoljuk a sütőbe 45 percre,
vagy amíg megpuhul. Közben előkészítjük a saláta többi részét: a diót száraz serpenyőben pár
perc alatt, gyakran rázogatva megpirítjuk. A rukkolát megmossuk, lecsepegtetjük és a salátástálba
tesszük. Ha a cékla megsült, hagyjuk kihűlni, majd állítsuk össze a salátát: A rukkolára mehet a
cékla, ezután morzsoljuk rá a kecskesajtot és szórjuk meg a durvára vágott, pirított dióval.
Az öntethez keverjük össze a borecetet, a vizet, kevés sót és borsot és a dió olajat (ha nincs
olíva olajjal helyettesítsük), majd tálalás előtt öntsük a salátára.