Sült-cékla saláta kecskesajttal és dióval

 

 

1

Ez a saláta egyszerre ünnepi és egészséges. Nagyon jó társa bármilyen főételnek, de magában

is laktató ebéd válik belőle. A sütőben karamellizálódik a céklában lévő cukor, ami finom ízt

kölcsönöz neki, ráadásul kiváló vas forrás.

Sült-cékla saláta kecskesajttal és dióval

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg cékla
  • 150 g rukkola
  • 150 g kecskesajt vagy fetasajt
  • 40 g dió
  • friss vagy szárított kakukkfű
  • olíva olaj
  • 2 ek. vörösbor ecet vagy balzsamecet
  • 2 ek. víz
  • só és bors
  • Opcionális: 2 ek. dió olaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A céklát megmossuk, meghámozzuk, és falatnyi kockákra vágjuk.

Ezután egy nagyméretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, a céklát belehalmozzuk, meglocsoljuk olíva

olajjal és ízlés szerint sóval és kakukkfűvel fűszerezzük. Kezeinkkel jól összekeverjük a tepsi

tartalmát, hogy minden cékladarab olajos és fűszeres legyen. A céklát betoljuk a sütőbe 45 percre,

vagy amíg megpuhul. Közben előkészítjük a saláta többi részét: a diót száraz serpenyőben pár

perc alatt, gyakran rázogatva megpirítjuk. A rukkolát megmossuk, lecsepegtetjük és a salátástálba

tesszük. Ha a cékla megsült, hagyjuk kihűlni, majd állítsuk össze a salátát: A rukkolára mehet a

cékla, ezután morzsoljuk rá a kecskesajtot és szórjuk meg a durvára vágott, pirított dióval.

Az öntethez keverjük össze a borecetet, a vizet, kevés sót és borsot és a dió olajat (ha nincs

olíva olajjal helyettesítsük), majd tálalás előtt öntsük a salátára.