Nem feltétlenül kell drága hízott májat vennünk ahhoz, hogy isteni finom
pástétomot készítsünk. Egy szép üvegbe téve ajándékba
is adhatjuk szeretteinknek.
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemáj
- 1 nagy vöröshagyma
- 3-4 g fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
- 5 dkg puha aszalt szilva
- 1 dl tejszín
- 3 evőkanál libazsír
- 3-4 szál friss kakukkfű
- só
- bors
Elkészítése:
A libazsíron megfonnyasztjuk a csíkokra vágott vöröshagymát, majd a zúzott
fokhagymával tovább pirítjuk. Hozzátesszük a kisebb darabokra vágott csirkemájat,
a száráról lehúzott friss kakukkfüvet, majd sózzuk ésborsozzuk./recept_22_2021
A májat addig sütjük, hogy a belseje kicsit rózsaszínes maradjon, a máj ne
keményedjen meg. Ráöntjük a bort, elfőzzük belőle az alkoholt, hogy csak a
zamata maradjon az ételben. Közben óvatosan felkapargatjuk az edény
aljára sült ízes pörcöket is. Hozzáadjuk az aszalt szilva felét.
A májat botmixerrel pürésítjük, hozzáöntjük a tejszínt, krémes, selymes állagúra mixeljük.
Megkóstoljuk, ha szükséges még után ízesítjük.
A maradék aszalt szilvát kisebb darabokra vágva lazán hozzákeverjük a pástétomhoz.
A pástétomot több kisebb tálkába rakjuk, így tovább eltartható.
Ilyenkor még kicsit folyós az állaga, de amint lehűlt, szépen meg fog dermedni.
Felmelegítünk néhány evőkanál libazsírt, ezt folyékonyan, de már nem forrón
a pástétom tetejére öntjük, ezzel "eszigeteljük".
Néhány órára vagy akár egy éjszakára a hűtőbe tesszük, de minél tovább áll,
annál jobban összeérnek az ízei.
A receptet és a fotókat köszönjük szépen Moncsinak és Zsófinak!