Húsokhoz, sültekhez, zöldségekhez igazán különleges ízvilágot
ad ez a fűszeres chutney. Könnyen elkészíthető és
ajándéknak is kiváló.
Hozzávalók:
- 2 kg sütőtök (meghámozva)
- 1 kg alma
- 500 g barnacukor
- 2 fej vöröshagyma
- 1 nagyobb fokhagyma
- 50 g reszelt gyömbér
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 fahéjrúd
- 1 piros csilipaprika
- 1 csillagánizs
- 1 tk borsikafű
- 1 tk kakukkfű
- 2 tk őrölt kardamom
- 1 ek egész borókabogyó
- 2-3 tk só (lehet kevesebb is, lehet pótolni utólag)
- 2 tk örölt kurkuma
- 80 dkg cukor
- 3 dl almaecet
Elkészítés:
A tököt és a hagymákat megpucoljuk és apró darabokra vágjuk, a fokhagymát
fokhagymanyomón átnyomjuk. Az olajat felhevítjük és hagymát hozzáadjuk,
majd a fűszereket (a kurkuma kivételével) is kicsit megpirítjuk, míg illatozni
nem kezdenek. Ezután a fokhagymát, a sütőtököt és az almát is hozzáadjuk és
addig pároljuk, míg meg nem puhulnak. Ekkor keverjük hozzá a kurkumát és a
cukrot és pár percig hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon. ezután hozzáadjuk az
almaecetet és a sót és 30 percen át forraljuk. Ezután üvegbe töltjük őket
és már készen is van az illatos, finom chutney.