Lencseleves gazdagon

7

 

A lencse egészséges, finom, és ki mondta, hogy csak szilveszterkor lehet enni?

Készítsünk egy gazdag levest, amelyet a finom füstölthús és az odafigyelés

tesz ünnepivé. Amit most megosztunk, egy klasszikus recept,

a nagymama is így csinálta…

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg lencse
  • 40 dkg füstölt hátsó csülök
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 sárgarépa és 1 petrezselyemgyökér
  • só, őrölt feketebors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • A rántáshoz kell majd 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika.
  • A tálaláshoz tejföl és citromkarikák, apróra vágott friss petrezselyemlevél vagy csípős paprika ízlés szerint

 

Elkészítése:

A lencsét  és a kisebb kockákra vágott füstölt csülköt felhasználás előtt

másfél-két órával külön-külön beáztatjuk.

Elővesszük a kedvenc levesesfazekunkat. Beletesszük a kockázott csülköt és a

lencsét. Hozzátesszük a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát, és

feltesszük főzni. Kb. 50-60 percig kis lángon, türelmesen főzzük. Amikor már

félig megpuhult a hús, hozzátesszük a tetszés szerint karikára vagy kockára

vágott zöldségeket, rátesszük a szétzúzott fokhagymát. Sóval, borssal fűszerezzük

és készre főzzük. Ha minden megpuhult, paprikás rántással sűrítjük, és egy-két

percig még forraljuk. Tálaláskor tejföllel, apróra vágott friss petrezselyemlevéllel,

citrommal, csípős paprikával ízesítjük. Jó étvágyat kívánunk!