A lencse egészséges, finom, és ki mondta, hogy csak szilveszterkor lehet enni?
Készítsünk egy gazdag levest, amelyet a finom füstölthús és az odafigyelés
tesz ünnepivé. Amit most megosztunk, egy klasszikus recept,
a nagymama is így csinálta…
Hozzávalók:
- 30 dkg lencse
- 40 dkg füstölt hátsó csülök
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 sárgarépa és 1 petrezselyemgyökér
- só, őrölt feketebors
- 2 gerezd fokhagyma
- A rántáshoz kell majd 1 evőkanál sertészsír, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál őrölt paprika.
- A tálaláshoz tejföl és citromkarikák, apróra vágott friss petrezselyemlevél vagy csípős paprika ízlés szerint
Elkészítése:
A lencsét és a kisebb kockákra vágott füstölt csülköt felhasználás előtt
másfél-két órával külön-külön beáztatjuk.
Elővesszük a kedvenc levesesfazekunkat. Beletesszük a kockázott csülköt és a
lencsét. Hozzátesszük a megtisztított, egészben hagyott vöröshagymát, és
feltesszük főzni. Kb. 50-60 percig kis lángon, türelmesen főzzük. Amikor már
félig megpuhult a hús, hozzátesszük a tetszés szerint karikára vagy kockára
vágott zöldségeket, rátesszük a szétzúzott fokhagymát. Sóval, borssal fűszerezzük
és készre főzzük. Ha minden megpuhult, paprikás rántással sűrítjük, és egy-két
percig még forraljuk. Tálaláskor tejföllel, apróra vágott friss petrezselyemlevéllel,
citrommal, csípős paprikával ízesítjük. Jó étvágyat kívánunk!