A karácsonyi asztalra kerülő ételek legtöbbjének a régmúltból
eredő szimbolikus üzenete is van. A magyar hagyományokban
a karácsonyi asztalra kerülő hal varázserővel bír, a halpikkely sok
pénzt, a hal maga pedig a gyors mozgása révén a család jövő évi
sikeres előrehaladását jelenti. Talán ez miatt, vagy talán csak
azért, mert egyszerűen szeretjük, tálaljunk halat előételként!
Halas előételünk lényege nem a mennyiség, hanem az ízek kavalkádja,
a többféleség, és étvágygerjesztő látványnak sem utolsó. Tálunkra
tehetünk néhány lehelet vékonyra szelt füstölt lazacot,
levelestészta-kosárkába halmozott kaviárt és pácolt ecetes halat.
Ez utóbbit magunk is elkészíthetjük, és néhány napos érést követően
tálalhatjuk is. Mivel a nyers hal fogyasztásától sokan ódzkodnak,
ezért most egy főtt verziót hoztunk. Így készítsük:
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 darab fagyasztott hekk haltörzs
- 4 darab közepes vöröshagyma
- 3-4 dl tiszta víz
- kb. fél dl 10%-os ecet
- kb. 1 evőkanál asztali só (tengeri só)
- és a fűszerek: néhány babérlevél, egészbors, egész
- kömény, esetleg borókabogyó
Elkészítése:
A halat kiolvasztás után tisztítsuk meg, majd blansírozzuk,
azaz forrásban lévő vízbe tesszük, és az újraforrástól számítva
3 percig főzzük. Ezután a haltörzseket kiemeljük, és jeges vízbe
tesszük kihűlni. A kihűlt hal húsát a gerincről szálkamentesen
lefejtjük. Ehhez a mennyiséghez 2 db tiszta befőttes üveget
készítünk elő. Ezekbe tesszük bele a fűszereket, a halhúst és
a szálasra felvágott hagymát elosztva, rétegesen. Keverjük össze
a vizet a sóval és az ecettel, és öntsük tele az üvegeket. Fedjük le
és hűtőben érleljük fogyasztásig. Már néhány nap után is ízletes,
de 3-4 hétig is pácolódhatnak a halfalatkáink.