Lazac, a halak királynője

9

 

Lazacot nem eszünk minden nap, ezért talán tartunk tőle, hogy elrontjuk, pedig csak

a sütési időre kell igazán odafigyelni. A finoman elkészített lazac egy könnyű és ízletes

ünnepi halétel lehet, amelyet zöldsalátakörettel tálaljunk, hozzá egy pohár finom,

testes fehérbort kínáljunk.

 

Hozzávalók 4 személy részére:

  • 4 szelet filézett lazac steak (kb. 80 dkg összesen)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, kakukkfű
  • a sütéshez kevés olaj vagy vaj
  • pár csepp citromlé

 

Elkészítése:

A lazac steaket kb. 12 perc alatt fogjuk készre sütni, tehát a sütés előtt készítsük el az

asztalt, a tányérokat, a zöldsaláta köretet, mossuk meg és vágjuk fel a citromot.

A lazacnál a legfontosabb, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad. Kapcsoljuk be és

melegítsük elő a sütőt. Fogjunk egy olyan serpenyőt, ami bírni fogja a sütőt is. A halat

óvatosan megtisztítjuk, a bőrét le lehet szedni, de rajta is hagyható, aki szereti. Sóval és

borssal gazdagon fűszerezzük majd némi kakukkfűvel, kevés zúzott fokhagymával és pár

csepp citromlével ízesítjük. A fűszereket dörzsöljük jól bele a halba. Melegítsünk pár csepp

olajat vagy kevés vajat a serpenyőbe, jó forró legyen, tegyük bele a halat majd mindkét

oldalát magas hőfokon 2-2 percig sütjük, hogy kéreg keletkezzen rajta. Nagyon óvatosan egy

lapátkanállal forgassuk, nehogy eltörjön a halszelet. Ha mindkét oldala megkapta a kérget, a

serpenyővel együtt tegyük be a forró sütőbe további kb. 6-8 percre, tovább semmiképpen.

Persze, van, aki kimondottan túlsütve szereti, akkor kedvezzünk nekiJ. Vékonyabb halszelet

elkészülhet már a serpenyőben, ekkor nem is kell a sütőbe tenni. Kedves egészségükre!