Lazacot nem eszünk minden nap, ezért talán tartunk tőle, hogy elrontjuk, pedig csak
a sütési időre kell igazán odafigyelni. A finoman elkészített lazac egy könnyű és ízletes
ünnepi halétel lehet, amelyet zöldsalátakörettel tálaljunk, hozzá egy pohár finom,
testes fehérbort kínáljunk.
Hozzávalók 4 személy részére:
- 4 szelet filézett lazac steak (kb. 80 dkg összesen)
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors, kakukkfű
- a sütéshez kevés olaj vagy vaj
- pár csepp citromlé
Elkészítése:
A lazac steaket kb. 12 perc alatt fogjuk készre sütni, tehát a sütés előtt készítsük el az
asztalt, a tányérokat, a zöldsaláta köretet, mossuk meg és vágjuk fel a citromot.
A lazacnál a legfontosabb, hogy ne süssük túl, mert akkor kiszárad. Kapcsoljuk be és
melegítsük elő a sütőt. Fogjunk egy olyan serpenyőt, ami bírni fogja a sütőt is. A halat
óvatosan megtisztítjuk, a bőrét le lehet szedni, de rajta is hagyható, aki szereti. Sóval és
borssal gazdagon fűszerezzük majd némi kakukkfűvel, kevés zúzott fokhagymával és pár
csepp citromlével ízesítjük. A fűszereket dörzsöljük jól bele a halba. Melegítsünk pár csepp
olajat vagy kevés vajat a serpenyőbe, jó forró legyen, tegyük bele a halat majd mindkét
oldalát magas hőfokon 2-2 percig sütjük, hogy kéreg keletkezzen rajta. Nagyon óvatosan egy
lapátkanállal forgassuk, nehogy eltörjön a halszelet. Ha mindkét oldala megkapta a kérget, a
serpenyővel együtt tegyük be a forró sütőbe további kb. 6-8 percre, tovább semmiképpen.
Persze, van, aki kimondottan túlsütve szereti, akkor kedvezzünk nekiJ. Vékonyabb halszelet
elkészülhet már a serpenyőben, ekkor nem is kell a sütőbe tenni. Kedves egészségükre!