Gesztenyés-aszaltszilvás bejgl

7

A karácsonyi időszak nincs bejgli nélkül. A hagyományos ízesítésű

mellett néha érdemes kipróbálni valami újat, valami mást. Most egy

gesztenyés-aszaltszilvás bejglit ajánlunk. Vigyázat, nem lehet abbahagyni,

mert nagyon finom!

Hozzávalók:

  • 150 ml tejföl házi
  • 20 g friss élesztő
  • 1 egész tojás
  • 500 g liszt
  • 250 g házi vaj
  • 1 csipet só
  • porcukor
  • 250 g gesztenyemassza fehér marroni
  • 1 dl házi tejszín cserpes
  • 1 dl barna rum jamaikáról:P
  • 1 ek fahéj
  • 25 g házi vaj
  • 150 g aszalt szilva házilag aszaltam (lásd később), nagyon apróra vágva
  • 1 ek méz
  • 1 tojás kenéshez

Elkészítés:

A tejfölt langyosra melegítsük langyosra, keverjük el a tojással, majd

hozzáadjuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, megszórjuk

a porcukorral és a csipet sóval. Ezután egy mélyedést vájjunk a

közepébe, és beleöntjük a tejfölben felfuttatott élesztőt és jól

összegyúrjuk. 4 cipó lesz belőle. Fóliába csomagoljuk és másfél

órát pihentetjük a hűtőben. A töltelékhez a hozzávalókat elektromos

habverővel jól összekeverjük. A gesztenyyét elmorzsoljuk a vajjal,

hozzáadjuk a tejszínt és a rumot, a fahéjat és a mézet és a végén

hozzákeverjük a feldarabolt aszalt szilvát.

Átgyúrjuk a tésztát és 5 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk.

Megkenjük a töltelékkel és összetekerjük. A tetejét megkenem 1 db

felvert tojással és ismét pihentetjük másfél órát, majd újra megkenjük

a tojással és 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük. 

 

A receptet köszönjük szépen dr. Balatonyi Dorottyának!