A karácsonyi időszak nincs bejgli nélkül. A hagyományos ízesítésű
mellett néha érdemes kipróbálni valami újat, valami mást. Most egy
gesztenyés-aszaltszilvás bejglit ajánlunk. Vigyázat, nem lehet abbahagyni,
mert nagyon finom!
Hozzávalók:
- 150 ml tejföl házi
- 20 g friss élesztő
- 1 egész tojás
- 500 g liszt
- 250 g házi vaj
- 1 csipet só
- porcukor
- 250 g gesztenyemassza fehér marroni
- 1 dl házi tejszín cserpes
- 1 dl barna rum jamaikáról:P
- 1 ek fahéj
- 25 g házi vaj
- 150 g aszalt szilva házilag aszaltam (lásd később), nagyon apróra vágva
- 1 ek méz
- 1 tojás kenéshez
Elkészítés:
A tejfölt langyosra melegítsük langyosra, keverjük el a tojással, majd
hozzáadjuk az élesztőt. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, megszórjuk
a porcukorral és a csipet sóval. Ezután egy mélyedést vájjunk a
közepébe, és beleöntjük a tejfölben felfuttatott élesztőt és jól
összegyúrjuk. 4 cipó lesz belőle. Fóliába csomagoljuk és másfél
órát pihentetjük a hűtőben. A töltelékhez a hozzávalókat elektromos
habverővel jól összekeverjük. A gesztenyyét elmorzsoljuk a vajjal,
hozzáadjuk a tejszínt és a rumot, a fahéjat és a mézet és a végén
hozzákeverjük a feldarabolt aszalt szilvát.
Átgyúrjuk a tésztát és 5 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk.
Megkenjük a töltelékkel és összetekerjük. A tetejét megkenem 1 db
felvert tojással és ismét pihentetjük másfél órát, majd újra megkenjük
a tojással és 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütjük.
A receptet köszönjük szépen dr. Balatonyi Dorottyának!