A tökéletes karácsonyi pulyka

3

 

A legtöbb családnak megvan a hagyományos ünnepi menüje, amitől nem szeretnek

eltérni, sokan azonban újítanának már egy kicsit. A pulyka az angolszász területek

klasszikus ünnepi étele, de ma már egyre több asztalra kerül itthon is főfogásként.

Megéri kipróbálni, hiszen omlós, illatos, az egész család jóllakik vele, sőt ha marad,

másnap is kiváló. Sokan talán azért nem merik kipróbálni, mert attól tartanak, hogy

száraz lesz a húsa, pedig ettől egyáltalán nem kell félni, csak egy jó recept kell hozzá!

Most egy könnyen elkészíthető, mindössze 15 perc előkészítést igénylő receptet

ajánlunk, így ráadásul minden másra is marad időnk az ünnepi rohamban, a pulyka

pedig szépen készre sül a sütőben. Azt is könnyű kiszámolni, mikor tegyük oda, hogy

pont vacsorára elkészüljön, hiszen annyi órán át kell sütni, ahány kiló a pulyka,

plusz még adjunk hozzá egy óra pihentetési időt is.

 

Hozzávalók:

  • 1 db konyhakész bébipulyka (4-5 kg)
  • 140 g vaj
  • 1 db citrom
  • 1 db narancs
  • 2 ág kakukkfű levelei felaprítva
  • 1 ág rozmaring levelei felaprítva
  • 4 nagy fej vöröshagyma félbevágva
  • 3 db babérlevél
  • 2 ek. olívaolaj
  • só, bors

 

Elkészítés:

Rögtön az elején melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A vajat keverjük össze a citrusok

lereszelt héjával, a zöldfűszerekkel, sóval és borssal. A nyaktól indulva óvatosan

nyúljunk be a pulyka bőre alá és lazítsuk fel a bőrt mindenhol, a comboknál is.

Töltsük a pulyka bőre alá a bekevert fűszervajat és simítsuk el úgy, hogy mindenhova

jusson bőven. Vágjuk félbe a citromot és a narancsot, és tegyük a pulyka hasába

2 félbevágott hagymával és a babérlevelekkel együtt. Dörzsöljük be a bőrét olajjal

és sózzuk meg. A maradék hagymát tegyük egy nagy tepsibe, öntsünk rá kevés

vizet és fektessük rá a pulykát. Takarjuk be alufóliával úgy, hogy a keletkezett gőz

sehol se szökhessen meg. Süssük annyi órán keresztül, ahány kiló a pulyka. Fél órával

a sütési idő előtt vegyük le a fóliát, emeljük a hőmérsékletet 200 fokra és süssük

aranysárgára a pulykát. Hogy biztosan átsült-e a pulyka, úgy ellenőrizhetjük, hogyha

megszúrjuk a comb legvastagabb részét. Ha a kifolyó lé tiszta, kész a sült, ha a lé rózsaszín,

süssük tovább zsiradékkal locsolgatva és 10 percenként ellenőrizzük. Az elkészült sült

pulykát alufóliával letakarva legalább fél, de inkább egy órán át még pihentessük.

 

A  receptet köszönjük szépen Csohány Domitillának!.