Miért is ne? Egy kis szegfűszeg, egy kis méz és máris téliesítettük az örök és alap
finomságot, az almáspitét. Mennyei finomság, isteni illat! Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 200 g vaj
- 1 csapott ek porcukor
- 50 ml víz
- 1 csipet só
- 3 közepes alma
- 3 kk fahéj
- 1 rúd vanília
- 1 ek cukor
- 1 ek méz
- 1 db citrom leve és héja
- 1 kk őrölt szegfűszeg
- 2 db tojás
Elkészítése:
A tésztához a jéghideg vajat elmorzsoljuk a liszttel, csipet sóval, a porcukorral,
majd hozzáadjuk a tojásokat és a vizet (ha szükséges). Összegyúrjuk. Két nagyobb
golyót formázunk belőle, és betesszük a hűtőbe. Az almát meghámozzuk és apró
kockákra vágjuk, a mézzel és a citromhéjjal kicsit felfőzzük. Levesszük a tűzről
és beleszórjuk a fűszereket, a cukrot, mézet és a citrom levét. A két golyót jól
kinyújtjuk kb. fél mm vastagságira, de egy picit lehet vastagabb is. Először a
piteforma alját borítjuk be a tésztával. Lecsipkedjük a szélét, beleöntjük a felfőzött
fűszerezett almát, majd a másik nagyobb tésztával a piteforma tetejét borítjuk be.
Szintén lecsipkedjük a szélét. A lecsipkedett és kimaradt tészta darabokat
összegyúrjuk, kinyújtjuk és csillag, szív vagy bármilyen alakú formával
kiszaggatjuk. 1 tojást felverünk és megkenjük a tésztát, a formákat is egyenként
és ráragasztom a pite közepére. 180 fokon 25 percig aranybarnára sütjük.
Mondjuk egy gombóc vanília fagyival, forrón isteni ez a sütemény.
A receptet és a fotót köszönjük szépen dr. Balatonyi Dorottyának!