Egy újabb gyors leves. Karfiolkrémleves sáfránnyal, sáfrányos olajjal,
és rukolás gnocchival. Ez a leves is egy ilyen hétköznap összedobós,
übergyorsan elkészíthető étel.
És még az ünnepi asztalon is megállja a helyét. A receptet köszönjük
szépen dr. Balatonyi Dorottyának, most az ő ajánlását olvashatják.
Imádom a karfiolt, rántva, sajttal sütve, levesben. Ha, engem kérdeztek
krémleves és mindenképpen pikáns. A kedvenc fűszerem pedig a
sáfrány, ezért variálok vele sokszor és szerintem a karfiolhoz nagyon jól passzol.
Hozzávalók:
- 1 (szép) nagy fej karfiol rózsáira tépkedve
- 1 l zöldségalaplé bio leveskockából ha nagyon sietünk
- 2 zacskó sáfrány vagy sáfrányos szeklice(utobbi olcsóbb, piacon kapható)
- 1 nagy fej salotta hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 dl tejszín
- fél pohár natur joghurt
- ízlés szerint só,bors,szerecsendió szerecsendióból és borsból a frissen őröltet preferálom
- 1 ek olívaolaj
- 2 ek olívaolaj díszitéshez
- 1 zacskó előkészített, hűtött gnocchi
Elkészítés:
A vaj és az olaj keverékén a felaprított salottát üvegesre párolom, majd rádobom
a fokhagymát és a karfiol rózsákat, tovább pirítom és felöntöm a zöldség alaplével.
Sózom, borsozom és meghintem egy tk. sáfránnyal, ami csodálatos sárga színt
kölcsönöz a levesemnek. Addig főzöm, amíg meg nem puhulnak a karfiolrózsák,
ez kb 15 perc. Közben egy másik tk. sáfrányt elkeverek 1 ek. olívaolajjal és a
joghurtot a tejszínnel. Ha megpuhult a karfiol, leveszem a tűzről, botmixerrel
homogén állagúra pépesítem. Belekeverem a tejszínes joghurtot, ha kell még
ízesítem, és reszelek hozzá egy nagyobb teáskanálnyi szerecsendiót. Kicsit fedő
alatt állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek, úgyis még forró, és a sáfrányos
olajjal megpöttyözve tálalom.
Kínáltam hozzá házi gnocchit, melynek elkészítése a posztban található. De ha
nincs kedvünk gnocchi bűvészkedéssel bajlódni, akkor egy zacskó előkészített,
előhűtött gnocchi is megteszi, megfőzöm 3 perc alatt lobogó forró vízben, majd
egy serpenyőben 1 ek. vajat felhevítek és a gnocchimat beleforgatom addig sütöm,
amíg minden oldala aranybarna nem lesz.
Az alább található gnocchi receptet Olaszországban tanultam. Nem egy nagy
vászisztdász, ezért gondoltam megosztom veletek, mert én általában frissen
készítem, de tökéletes a nagyobb áruházak hűtőpolcain található
(pl.: giovanni rana típusú), előre elkészített gnocchi is.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 300 g liszt
- 3 csokor rukkola
- egy gerezd fokhagyma, só, bors
- 1 ek extra szűz olívaolaj
A rukkolát megtisztítom, forrásban levő sós vízzel teli lábosba teszem és
egy gerezd félbevágott fokhagymával 1 percig (amíg megfonnyad) főzöm,
majd leszűröm megszárítom. Közben megfőzöm a burgonyát, ha megfőtt
pépesre nyomom krumplinyomón keresztül és a liszttel, rukkolával, sóval,
borssal és egy ek. olajjal puha tésztává gyúrom. Kis hengereket formázok a
tésztából és 1 cm-es darabokat vágok belőle, majd megnyomkodom villával.
Ha nem levessel készül, hanem magában akkor megfőzöm a gnocchit egy
nagy lábos lobogó vízben 3-5 perc alatt. Közben 8 ek. olívaolajat elkeverek
reszelt pecorino sajttal, egy kevés rukkolával és tejszínnel majd a kifőzött
gnocchit forrón ráöntöm és paradicsom vinaigrette-el tálalom:)