Gombakrémleves

6

 

A gomba rajongóinak karácsonykor sem kell lemondaniuk kedvenc alapanyagukról.

És ha már ünnepi, akkor készítsük vargányából!

Következzen dr. Balatonyi Dorottya receptje.

 

Hozzávalók:

  • 1 db szikkadt kalács 
  • 300 g vargánya gomba (mélyhűtött is jó)
  • 1 db olasz hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 800 ml csirke- vagy zöldségalaplé lesz recept, ill. bió leveskockából
  • 200 ml tejszín
  • 50 g vaj
  • 1 marék friss kakukkfű
  • 1 cs petrezselyem laposlevelű
  • 3 ág koriander
  • só, bors

 

Elkészítés:

Vágd apróra a hagymát és zúzzuk össze a fokhagymát, majd egy nagy lábasban süsd

üvegesre egy kevés (2 ek.) vajon. Aprítsd fel a vargányát jó apróra és dobd a hagymák

mellé majd süsd őket tovább. Ezután sóval, frissen őrölt feketeborssal, kakukkfűvel

és 2 szál aprított korianderrel ízlés szerint fűszerezd.

Majd öntsd fel az egészet a csirkealaplével és forrald fel a levest. Egy botmixerrel

pürésítsd, ha szükséges ízesítsd a fűszerekkel tovább. Majd verd kemény habbá a tejszínt

és végül elnagyolt mozdulatokkal keverd a vargányaleveshez, picit főzelékállagúnak

kell lennie és habosnak. A kalácsot szeleteld apró kockákra, és vajon pirítsd aranybarnára.

Végezetül a kalácskrutont soha sem a levesestálban tálald hanem mindig mellette

egy külön tálban, hogy ne szívja meg magát. Én tejszínhabbal és petrezselyemmel díszítettem.

 

Köszönjük a receptet Dorottyának!