A gomba rajongóinak karácsonykor sem kell lemondaniuk kedvenc alapanyagukról.
És ha már ünnepi, akkor készítsük vargányából!
Következzen dr. Balatonyi Dorottya receptje.
Hozzávalók:
- 1 db szikkadt kalács
- 300 g vargánya gomba (mélyhűtött is jó)
- 1 db olasz hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 800 ml csirke- vagy zöldségalaplé lesz recept, ill. bió leveskockából
- 200 ml tejszín
- 50 g vaj
- 1 marék friss kakukkfű
- 1 cs petrezselyem laposlevelű
- 3 ág koriander
- só, bors
Elkészítés:
Vágd apróra a hagymát és zúzzuk össze a fokhagymát, majd egy nagy lábasban süsd
üvegesre egy kevés (2 ek.) vajon. Aprítsd fel a vargányát jó apróra és dobd a hagymák
mellé majd süsd őket tovább. Ezután sóval, frissen őrölt feketeborssal, kakukkfűvel
és 2 szál aprított korianderrel ízlés szerint fűszerezd.
Majd öntsd fel az egészet a csirkealaplével és forrald fel a levest. Egy botmixerrel
pürésítsd, ha szükséges ízesítsd a fűszerekkel tovább. Majd verd kemény habbá a tejszínt
és végül elnagyolt mozdulatokkal keverd a vargányaleveshez, picit főzelékállagúnak
kell lennie és habosnak. A kalácsot szeleteld apró kockákra, és vajon pirítsd aranybarnára.
Végezetül a kalácskrutont soha sem a levesestálban tálald hanem mindig mellette
egy külön tálban, hogy ne szívja meg magát. Én tejszínhabbal és petrezselyemmel díszítettem.
Köszönjük a receptet Dorottyának!