Ha ősz – szüret. Ha szüret – szőlő. Ha szőlő – boldogság. Ez a mennyei csemege nem véletlenül az istenek kedvenc gyümölcse, mindenki megtalálja a kedvére való változatát. Ehetjük, ihatjuk, sőt még meg is szépülhetünk tőle. Ezek az apró, édes bogyók gyógyírt jelentenek testnek és léleknek egyaránt.
A szőlő több mint 5 millió éves múltra tekint vissza, hiszen ősi fajai már a pliocén időszakban is jelen voltak, ez a legendás-mitikus gyümölcs igazi „karriert” azonban az ember megjelenése után futott be. Termesztését, nemesítését kb. i.e. 5000 évvel ezelőtt elkezdték, népszerűsége azóta is töretlen, mára csaknem 16 ezer fajtája létezik. S hogy mi lehet a sikerének titka? Zamatos íze, sokoldalú felhasználhatósága és pozitív élettani hatásai méltán teszik népszerűvé az emberiség egyik legkedveltebb és legrégebb óta termesztett gyümölcsét, a szőlőt.
Mézédes falatok
Néhány szem szőlő – és a mosoly garantált. Önmagában is kiváló, de számtalan módon becsempészhetjük a konyhánkba. Készülhet belőle leves, saláta, gyümölcsmártás a hús mellé vagy sütemény is. Egyik legismertebb felhasználási módja az aszalás. A többnyire magnélküli fajtákból készített mazsola ugyanolyan egészséges, mint a friss szőlő, és egy finom kuglóf, gyümölcskenyér vagy túrós palacsinta elképzelhetetlen nélküle! És itt még messze nincs vége a sornak: a lekvárok, dzsemek, zselék is egyre gyakrabban megjelennek a borászatok repertoárján, és a jótékony hatású szőlőmagolaj is mind több receptben szerepel. Érdemes kipróbálni, bármelyik friss salátát képes feldobni, akárcsak a vörös- vagy fehérborecet.
Fenséges nektár
A szőlő több egy egyszerű gyümölcsnél. Elterjedésében, kultuszának kialakulásában és töretlen népszerűségében vitathatatlan szerepe van, volt és lesz annak a ténynek, hogy levéből készülnek a legnemesebb italok. A bor mindig is különleges szereppel bírt az emberiség körében, de ugyancsak szőlő az alapanyaga a legünnepibb italnak, a pezsgőnek is, valamint számtalan sherrynek, párlatnak és pálinkának. Bármennyire is fáradtságos munka ilyenkor ősszel a szüret, a végeredmény és a szüreti mulatság mindenért kárpótol. Így van ez emberemlékezet óta, hiszen a bor sokáig pótolhatatlan „kincsnek” számított. Ugyanis a forralás nélküli víz kb. a 17. századig fogyasztásra alkalmatlan volt, ezért a bor számított az első számú folyadéknak. Természetesen az a bor merőben más volt a mai, magas alkoholtartalmú borokétól. A finom szőlőlevet azonban nemcsak a felnőttek, hanem a kicsik is élvezhetik, hiszen frissen préselt változata, a must igazán kedvére lehet mindenkinek.
Mindenkinek ajánlott
Az ízeken túl a szőlőnek olyan sok jótékony hatása ismert, hogy fogyasztása mindenkinek ajánlott. A legjobb, ha rögtön belevágunk egy szőlőkúrába, úgyis szezonja van. A bogyók víztartalma kb. 80%, cukortartalma több, mint 20% is lehet. Szervezetünk mégis rendkívül gyorsan képes feldolgozni és hosszú ideig képes hasznosítani, ezért fokozza a teljesítményünket és gyorsan enyhíti az éhséget. A fekete szőlő antioxidáns tartalma kifejezetten magas, mely véd az infarktustól és csökkenti az ún. „rossz” koleszterint. Magas a C- és B-vitamin tartalma, tisztítja a veséket, kedvező hatással van az asztmára és a köhögésre, erősíti az immunrendszert, valamint javítja a vérképünket. Ha mindez nem lenne elég, a szőlő még a szépségünk megőrzésében is segítségükre lehet. Erős antioxidáns hatásának köszönhetően véd a káros szabadgyökök ellen, azaz lassítja a bőr öregedését. Éppen ezért a szőlőmagolaj egyre kedveltebb kozmetikai alapanyag, megtalálhatjuk, szappanokban, arckrémekben, testápolókban.
Reggeli energiabomba
Reggelizz, mint egy király… Különösen igaz ez a gyerekek esetében, akiknek – főleg iskola előtt – jól jön egy kis energialöket. Ez a reggeli nálunk még nem annyira terjedt el, de sok ország van, ahol e nélkül el sem indul a nap. Gyors, egyszerű, és hamar rá lehet szokni! Egy pirítóst vagy tetszés szerint kiflit, zsemlét kenjünk meg mogyoróvajjal (nem az édes változattal!), majd erre tegyünk kékszőlő dzsemet. A sós-édes ízek remekül harmonizálnak.
Őszi saláta
Hozzávalók: 4 marék friss, vegyes zöldsaláta, 10 dkg rokfort, 4 füge, 1 fürt kékszőlő, 1 marék mazsola, egy marék pirított dió, olívaolaj, balzsamecet, frissen őrölt borsElkészítés: A salátát leöblítjük, megszárítjuk. A fügéket cikkekre vágjuk, a szőlőt leszemezzük, a szemeket félbevágjuk. A salátát tálba tesszük, hozzáadjuk a fügét, a szőlőt, a mazsolát és a diót. Rámorzsoljuk a rokfort sajtot és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és balzsamecettel. Végül frissen őrölt borssal megszórjuk.
Szüreti tál
A római tálban sült ételek jellegzetessége, hogy gyorsan és könnyen elkészíthetők, a végeredmény pedig mindig tökéletes. Gyakorlatilag mindent beletehetünk, amit szeretünk, vagy éppen otthon találunk, az ízek a végére fantasztikusan összeérnek. A szüreti időszakban úgy dobhatjuk fel a római tálban sült ételeinket, hogy szőlőt is adunk hozzá. Tegyünk bele nagy gerezdekre vágott burgonyát, néhány fej vöröshagymát, jó sok fokhagymát, csirkecombokat, az egészet sózzuk, borsozzuk, tegyünk hozzá néhány ág friss rozmaringot és kakukkfüvet, szórjunk rá egy fürt leszemezett szőlőt, majd az egészet locsoljuk meg olajjal és egy kis musttal. Zárjuk le a tálat és süssük kb. 1,5 órán keresztül a sütőben.