Ó, azok a csodás nyári gyümölcsök…!

Bögrés meggyes pite gyümölcsök Életmód

2020.06.30 14:10
szerző: Hum Krisztina

Ugye, nem söpritek bele a maradékot a kútba? – kérdezte Nagymamám, amikor kislányként az unokatesóimmal a kút káváján gyűjtögetett sárgabarackmagot ugyanott egy féltéglával igyekeztünk úgy szétzúzni, hogy a finom magbelsőhöz hozzájuthassunk.

Jó néhány évtized eltelt azóta, azok a csodás vakációk már csak az emlékekben élnek. A sárgabarackot ma is nagyon szeretem, bár a magját már nem töröm olyan lelkesen. Viszont a nyári időszakban továbbra is az az egyik legjobb dolog, hogy sokféle finom gyümölcshöz hozzájuthatunk. Ezek a gyümölcsök napfényes ízükkel, ezer színükkel testre-lélekre egyaránt jótékony hatással vannak. Az pedig önmagában élmény, ha a gyümölcsöt magunk szedhetjük le a fáról vagy bokorról. De akár a piacon vesszük, akár a kertben szedjük, a nyári gyümölcsök finomak, egészségesek. Fogyasszunk belőlük, amennyit tudunk, az ügyesek pedig a téli csemegéről is gondoskodhatnak ilyenkor, hiszen a szezonban pénztárcabarát megoldás megvásárolni és eltenni befőttnek, lekvárnak a gyümölcsöket.

 

Milyen gyümölcsöket együnk júliusban?

Meggy
A rendszeres meggyfogyasztás segít az immunrendszer megóvásában, jó hatással van a szívre és érrendszerre, ízületekre, vesére. A festőlevű meggyfajták színanyagát természetes ételszínezékként is hasznosítják. A meggy szárából forrázással kitűnő tea készíthető, amit megfázásos megbetegedések időszakában fogyasztunk.

Görögdinnye
A görögdinnye szezonja hagyományosan július elejétől szeptember elejéig tart. Kiváló hűsítő a meleg nyári napokon, és még finom is. Mivel nagyrésze víz, jól átmossa a szervezetet, pótolja a vizet, alacsony kalóriatartalmával alapja lehet egy nyári diétának. A kivájt héját használjuk dekoratív tálnak gyümölcssaláta készítésekor, de darabokra vágva eltehetjük befőttnek is télire. De vigyázzunk! Dinnyére sört még nyáron se…

Füge
Ma már egyre több kertben találkozunk fügével, számos helyen sikerül erős, jól termő bokrot nevelni a kertészetekben
megvásárolható palántákból. Az első termés az áttelelt ágakon érik be, és július végén szüretelhető. Napfényes, hosszú ősz esetén a második termés is élvezhető. A füge csak a fán képes beérni, éretlenül leszedve nem érik tovább. Az érett gyümölcs mézédes, kellemes, ízletes, és csak néhány napig eltartható. Kitűnő befőtt, lekvár, bor és pálinka készülhet belőle, a világban sok helyen aszalják, így télen is fontos és értékes táplálék.

Sárgabarack
Azt mondják, a természet áldása ez a gyümölcs. A magyar kajszibarack minősége kimagasló, Európa nagy gyümölcspiacain hungarikumként tartják nyilván a magyar kajszibarackot. Magas C-vitamin- és rosttartalom jellemzi, nagyon egészséges gyümölcsnek tartják. Sokféle fajtája terem nálunk, ezek közül a nagyobbak inkább nyers fogyasztásra és lekvárnak, a kisebbek befőttnek, gombócnak valók. Hozzáértő kertészek megfigyelése, hogy a bő termésű évben ugyanarról a fáról kisebb, savanykásabb barack szüretelhető, a következő évben pedig a kevés virágból nagyobb, zamatosabb gyümölcsök fejlődnek.

És nem beszéltünk még a nyári almáról, a málnáról, a sárgadinnyéről, a ribizlifajtákról, a korai őszibarackról és körtéről. A nyári gyümölcsöket a legjobb frissen fogyasztani, de tegyünk el belőlük bőven a kamrapolcra is, hogy a téli időszakban is visszaidézhessük a nyár ízeit. Egyszerűen elkészíthető és finom nyári sütemények is készülhetnek, igazi szezonja van a gyors és könnyű gyümölcsös pitéknek.

 

Bögrés meggyes pite

A mérce egy normál méretű, 2,5 dl-es bögre.

Fotó: Németh Csenge


Hozzávalók:

2 bögre magozott meggy (friss vagy befőtt)
3 bögre liszt + 1 evőkanál
1 bögre cukor
3 egész tojás
1,5 bögre tej
fél bögre étolaj
1 sütőpor és csipet só


Elkészítése:

A meggyet rázogassuk össze az 1 evőkanál liszttel, hogy a liszt mindenhol körbeérje a szemeket (így majd nem fog a gyümölcs a tészta aljára süllyedni), majd tegyük félre felhasználásig. Egy nagy tálban a többi hozzávalót alaposan összekeverjük, és a tésztát egy sütőpapírral bélelt normál méretű tepsibe öntjük, elegyengetjük. Egyenletesen rászórjuk a meggyet, és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ezt a receptet (talán a dinnye kivételével) már mindegyik nyári gyümölccsel kipróbáltuk, működik, a legnagyobb sikere akkor van, ha vaníliafagylalttal tálaljuk.

Fogyasszák egészséggel!


Kellemes és gyümölcsös nyarat kívánunk!