Az adventi időszakban talán az a legszebb, ha a rohanás és a vásárlás helyett inkább együtt van a család; együtt készülődünk, hangolódunk a közelgő karácsonyra. Egyik ilyen nagyszerű és hasznos időtöltés az, ha ajándékokat gyártunk a rokonoknak, barátoknak. Íme néhány ötlet, amit közösen is megvalósíthatunk.
Puha mézeskalács
Hozzávalók:
• 9 ek. kristálycukor
• 2 egész tojás, 2 tojás sárgája
• 7 dkg zsír (mangalica a legjobb)
• 7 dkg vaj
• 1 tk. fahéj
• fél csomag mézeskalács-fűszerkeverék
• vaníliacukor vagy -aroma vagy -por
• 3 ek. tejföl
• 9 (bő) evőkanál méz
• fél ek. szódabikarbóna
• 60 dkg liszt
Elkészítés:
A kristálycukrot, a tojásokat, a vajat és a zsírt összekeverjük, hozzáadjuk a fűszereket és a tejfölt, ismét összekeverjük. A mézet kimérjük egy mélytányérba és megszórjuk a szódabikarbónával. Betesszük a mikróba és addig melegítjük, míg habozni nem kezd. Ezután a masszába öntjük és jól összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és ismét összedolgozzuk.
Elég híg masszát kapunk, amit minimum 5-6 órára hűtőbe teszünk. Kinyújtáskor kis adagokat veszünk és bőséges lisztet szórjunk a tészta alá és fölé a nyújtáskor, mert könnyen leragadhat. Kb. 3-4 mm-es vastagra nyújtjuk és 180-200 fokos sütőben kb. 6-7 perc alatt kisütjük. Celofánba téve és egy szép masnival átkötve finom kis ajándékot adhatunk át szeretteinknek.
Trüffelgolyók
Hozzávalók:
60 g darált mandula
40 g kókuszreszelék
250 g mascarpone
12 g cukor vagy negyedannyi édesítő
30 g kakaópor
1/2 tk. vanília-aroma
Elkészítés:
Összegyúrjuk a hozzávalókat, majd golyókat formázunk a kezünkkel. A golyókat színes cukorgyöngyökbe vagy kókuszreszelékbe
forgatjuk. Beszerezhetünk hozzá bonbondobozt, és már át is nyújthatjuk édesszájú megajándékozottunknak a meglepetést.
Mézeskalácsos szilvalekvár
Hozzávalók:
6 db közepes méretű (370 ml-s) üveghez:
2000 g besztercei szilva magozva
200 g cukor
20 g pektin
5 g mézessütemény-fűszerkeverék
Ezt a receptet Zirighné Oláh Nóra elszámoló technikus kollégánktól kaptuk (a fotót férje, Zirigh Norbert készítette). A mézeskalácsos szilvalekvár egy könnyed és gyümölcsös szilvalekvár a karácsony ízével megfűszerezve. A szilvát mossuk meg, magozzuk ki és turmixoljuk pépesre.
A cukrot a pektinnel és a mézessütemény-fűszerkeverékkel keverjük el, adjuk hozzá a szilvához, majd kezdjük el főzni. Folyamatos keverés mellett forrástól számítva főzzük legalább 10 percig. A forrásban lévő lekvárt töltsük elmosott, tiszta üvegekbe, zárjuk le és azonnal fordítsuk fejjel lefelé 5 percre. Dunsztban kihűtjük, és már készen is van.
Házi készítésű testradír
Hozzávalók:
1 csésze őrölt kávé
1/2 csésze barna cukor, fél csésze kókuszolaj
10 csepp narancsos illóolaj (opcionális)
Hölgyek kedvence lesz majd ez az egyszerű, de nagyszerű kozmetikum. A dolgunk is egyszerű: csak keverjük el alaposan a hozzávalókat, töltsük mutatós üvegtégelybe, amiből könnyű kikanalazni, zárjuk le, majd díszítsük fel a végeredményt egy kis szalaggal.