Biztosan vannak, akik elképzelni sem tudják, hogyan lehet a tököt dicsérni, pláne, tökéletesen tökös ételeket készíteni. A tök – akár szeretjük, akár utáljuk – nem tartozik a közömbös zöldségfélék közé. De mivel éppen tökszezon van, és mi bizony azok táborát erősítjük, akik kedvelik, engedjék meg nekünk, hogy dicsérjük ezt a rendkívül változatos és sokféleképpen elkészíthető növényt. Lássuk, hogy miért!
Mert a tök jó
A menzás kapros tökfőzelék, a Nagymama hajdani tökös-mákos rétese, vagy a sült tök meleg illata hideg estéken sokunknak mind-mind amolyan ízes-illatos emlékek. Novemberben roskadoznak a polcok a sokféle színű és formájú, különböző felhasználási lehetőségeket kínáló töktől. Ha ilyenkor bespájzoljuk, egész télen fogyaszthatjuk. A tökfélékről azt tanultuk az iskolában, hogy a kabakosok családjába tartozó növények, mint amilyen a dinnye, a cukkini, az uborka is. A tök az amerikai kontinensről származik, Európába a spanyol és portugál hódítók hozták a 16. században. Több mint száz különböző fajtája létezik, mi leginkább a világoszöld főzőtököt, a narancssárga sütni való tököt, a karcsú kolbásztököt, a halloween tököt, a borospincékből a lopótököt, és a sokszínű és változatos formájú dísztököket ismerjük.
Mert a tök egészséges
A tök ballasztanyagokban gazdag, kalóriában viszont szegény zöldségféle. Sok vitamint és nyomelemet tartalmaz, élettani hatása jó, a magas rosttartalom miatt hamar a jóllakottság érzetét kelti. Az alacsony energiatartalom és a könnyen emészthetőség miatt különböző kímélő étrendekbe is beilleszthető. Jól ízesíthető, jól tartósítható, akár mélyhűtőben fagyasztható zöldség, amely rendkívül változatosan elkészíthető.
Mert a tök finom
Ha tököt fogyasztunk, tehát nem csupán egészségünket védjük, de a sokféleképpen felhasználható növényből változatos ételeket, akár komplett menüsort is készíthetünk a levestől a főételen és köreten át, a desszertig. Készítsünk tökfasírtot, töklecsót, krémlevest vagy tökös pitét. Ráadásul azon ritka növények közé tartozik, amelynek nemcsak a húsát használjuk fel, de a kedvező élettani hatású magját is szeretjük pirítva, vagy a belőle nyert egészséges olajat salátára csorgatva. Együnk tehát tököt! Kóstoljunk meg különleges recepteket, ízleljük meg a sokféleségét, tegyük a tökfélékkel változatossá az étrendünket. Mi mindehhez most két finom ám egyszerű, nem hétköznapi tökös receptet hoztunk. Próbálják ki, váljék egészségükre!
… és ha már megkóstoltunk néhány tökös ételt, tehetünk egy kirándulást a Zsámbéki-medencébe, ahol Budakeszitől 23 kilométerre észak-nyugatra találjuk Tök községet. A Nyakas-hegy lábánál fekvő Pest megyei falut leginkább szőlő- és borkultúrájáról ismerik nemcsak Magyarországon, de a nagyvilágban is.
Süssünk-főzzünk!
Tökös lángos kapros tejföllel
A lángost szeretjük mindenhogyan, talán a legjobban fokhagymásan. Most próbáljuk ki egy kicsit másképpen! Először a főzőtököt gyaluljuk le, sózzuk és hagyjuk levet engedni. 50 dkg liszthez fele mennyiségű, tehát 25 dkg tököt számoljunk. 5 dkg zsiradékkal (margarinnal, vajjal vagy zsírral), 1 dl cukros langyos tejben felfuttatott 4 dkg élesztővel, 2 mokkáskanálnyi sóval, kevés langyos vízzel és a levétől kinyomkodott gyalult tökkel elkészítjük a közepesen lágy tésztát. Letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán daraboljuk, ebből az adagból kb. tíz darab közepes lángost készítünk. A darabokból kis labdacsokat formázunk és további 20 percig a deszkán kelesztjük. Kezünkkel lángos formára húzzuk-nyújtjuk, majd forró olajban mindkét oldalán pirosra sütjük. Tálaláskor sózott, kapros tejföllel megkenjük.
Sütőtökchutney („csatni”)
Ennek a sütőtökből elkészíthető mártásféleségnek az alapízesítői a cukor, a hagyma és az ecet, de ezeken kívül más fűszereket is tartalmaz. Kiváló kísérője húsoknak, jól párosítható rizzsel, de nagyon finom egyszerűen pirítós kenyérre kenve is. Egy szép, egyedi címkével ellátott üvegben stílusos ajándék is lehet belőle. 50 dkg sütőtököt kis kockákra vágunk, 4 édesebb almát nagy lyukú reszelőn lereszelünk, 2 közepes fej hagymát apró kockára vágunk. 3 evőkanál olajon 15 dkg barna cukrot karamellizálunk, hozzátesszük a zöldségeket és felöntjük 2 dl fehérborral. Fűszerezzük sóval, pici borssal, egy csipet őrölt fahéjjal, némi csilivel. 10-15 perc alatt puhára főzzük, végül kevés alma- vagy borecettel ízesítjük. Hidegen-melegen, akár azonnal is fogyasztható, de ha üvegbe töltjük és vízgőzben kigőzöljük, hosszabb ideig is eláll.