Eszméletlenül finom sütemény, akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Hozzávalók:
- 250 g liszt teljeskiőrlésű búzaliszt
- 50 g cukor (lehet nádcukor, xillit vagy nyírfacukor)
- 150 g hideg vaj kockázva
- 1 csipet só
- 1-2 ek. jeges víz
- 1 db citrom héja
- 4 nagyobb körte
- 1 db citrom leve
- 300 ml víz
- 200 g nádmelaszos cukor
- 200 ml száraz fehérbor
- 200 g vaj
- 20 g porcukor
- 200 g őrölt mandula
- 3 db tojás
Elkészítés:
Elkészítjük a szokásos módon a tésztát; a lisztet, a cukrot, a vaníliát, a citromhéjat
vajjal elmorzsoljuk, beletesszük az egy tojást majd egy kevés jeges vizet. Folpackba
tesszük és a hűtőben pihentetjük 20 percet. Ezalatt elkészítjük a frangipane-ét: a vajat
a mandulával és a cukorral elkeverjük, majd egyesével egy-egy tojást hozzáadunk
és jól kikeverjük. A körtéhez a víz, bor, cukor és citromlé négyesből szirupot főzünk
és lassú tűznél beledobáljuk a megpucolt de egészben hagyott körtéket és puhára
(nem szét) főzzük, pont úgy, hogy még vágható legyen. Majd kikapkodjuk a szirupból
és letörölgetjük. A tésztát kinyújtjuk jó vékonyra, olyan 100 forintos érme vastagságúra.
Előmelegítjük 180 fokra a sütőt. Belehelyezzük a tortaformába, a széleit levágjuk. Majd
kibéleljük sütőpapírral és rizst vagy babot teszünk a közepére. Sütjük 15 percig,
kiszedjük belőle a sütőpapírt és a rizsszemeket, belehalmozzuk a mandulakrémet és a
cikkekre vágott körtéket, szép egyenletesen körberakjuk. Majd visszatoljuk a sütőbe és
további 15 percig készre sütjük. Joghurttal mennyei.
A receptet köszönjük szépen dr. Balatonyi Dorottyának!