Cikkek - táplálkozás


Tiszta táplálkozás – apró lépésekkel az egész család egészségéért

A női egészség hónapja kapcsán érdemes kitérni a táplálkozásra is, hiszen a legtöbb családban a nők kezében van a konyha irányítása. Az, hogy mit teszünk az asztalra, nemcsak a saját, hanem a családtagjaink egészségére is hosszú távon hatással van. A „clean eating” – vagyis tiszta táplálkozás – nem divathóbort, hanem egy olyan tudatos szemlélet, amely a természetes, minél kevésbé feldolgozott ételek előtérbe helyezését jelenti.

Olvass tovább! 


Mikrotápanyagok, amikre nőkénk különösen figyelj

Az európai (EFSA) és a nemzetközi (NIH/ODS) ajánlások alapján a nőknél bizonyos életszakaszokban kiemelten fontos a Vas, D-vitamin, Kalcium és az Omega-3 bevitele. A menstruáció, terhesség, szoptatás, a csökkent napfény, a csonttömeg megőrzése és a szív-anyagcsere egészség megőrzése érdekében ez a négy mikrotápanyag kiemelkedően fontos. Elsősorban táplálékkal érdemes bevinnünk a szervezetünkbe, de természetesen léteznek étrend-kiegészítők is. 

Olvass tovább!


Böjtölni jó – testnek és léleknek

Minden évben eljön az a pillanat, amikor nemcsak a hideg évszaknak, de a nehéz, zsíros téli ételeknek is búcsút kell intenünk – legalábbis egy időre. És ezzel nem vagyunk egyedül, szerte a világon évezredes hagyománya van a böjtnek mind vallási, mind egészségügyi szempontból.

Olvass tovább!


 

Image

Minden napra egy tojás

Egy kiadós villásreggeli, egy húsmentes ebéd egy finom desszerttel megspékelve vagy egy gyors vacsora? A válasz mindegyikre ugyanaz: tojás. Ez a sokoldalú alapanyag ősidők óta az egyik legfontosabb táplálékunk, és szinte biztos, hogy valamilyen formában mindennap a tányérunkra kerül. Ennek azonban csak örülhetünk, hiszen igazi szuperélelmiszerről van szó.

Olvass tovább!

 


Diétázzunk!

Az év eleji fogadkozások közt toplistás a fogyókúra. Cikkünkben felsoroljuk a fogyókúrázás alapszabályait, és megosztunk néhány diétás receptet is. Legyen az étkezés ünnep!

Olvass tovább! 


Image

Cukormentes finomságok

Étkezni sokféleképpen lehet, a mai modern korban az ipari feldolgozású élelmiszerek, a tömegtermelés és a különféle kémiai anyagok, tartósító- és ízfokozó szerek használata változásokat hozott az emberek szervezetében. Manapság igencsak gyakori az allergia, a cukorbetegség, az inzulinrezisztencia. Szeretnénk „mentes” recepteket bemutatni az olvasóknak. Reméljük, a mentes táplálkozások bemutatásával jobban megérthetik szervezetük, emésztésük működését, és az egészséges ételek fogyasztásával közérzetük is javul. Most a cukorbetegséget mutatjuk be és cukormentes nyári recepteket ajánlunk.

Olvass tovább! 


Élvezzük az őszi hónapokat!

A téli hónapokra ősszel felkészítjük a kamrát, üvegekbe töltjük a nyár, az ősz ízeit, illatait. Ilyenkor már sorakoznak a polcokon ezek a színekkel-zamatokkal teli üvegek, a gondos háziasszony munkáját dicsérve. A télre készülve testünk-lelkünk is igényli a gondoskodást. Szerencsére most még bőven akad friss termés a piacokon, melyekkel érdemes feltölteni vitaminraktárainkat, hogy a későbbi hűvös időben is egészségesek maradjunk. 

Olvass tovább! 


Image

Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack

Ez a  népmesei  ihletésű  cím  azokra  az őszi termésű finom és egészséges hazai gyümölcseinkre utal, amelyekkel természetes úton kerülhetünk közelebb a létfontosságú vitaminokhoz. Ebben a mindannyiunk egészségére veszélyes, járvánnyal terhelt időszakban a kötelező maszkhasználat, a távolságtartás és a higiénés szabályok betartása mellett a természetes immunerősítésről is beszélnünk kell.

Olvass tovább!


Szereted a spenótot?

Mi az, élénkzöld színű, Popeye vödörszám ette, és gyermek-felnőtt többnyire fintorog tőle? Bizony, ez a spenót. Hiába mondta anyánk, nagyanyánk, hogy egyél, a spenót tele van vitaminnal, ettől leszel erős, nem sikerült megkedvelnünk. Pedig a spenótot, a mediterrán régió egyik jellegzetes leveles zöldségét, már a reneszánsz korszakban is ismerték és szerették.

Olvass tovább!